2021. február 11., 11:49

Utolérték a magyar bérek a szlovákokét?

Nagyot ugrottak a bérek, utolértük Szlovákiát - címmel tett közzé egy összefoglalót a Növekedés.hu, amely szerint a magyar novemberi kereseti adatokban jelentős ugrás van nemcsak az egy évvel korábbi, hanem az előző havi adathoz képest is. Ezt szezonális okok indokolják, azonban máris sokkal jobban mutat az adat régiós összevetésben, mint egy hónapja.

201801131015010.BEREK_1-2.jpg
Eltérő hónapok

A Növekedés.hu rendszeresen értékeli a keresetek alakulását, amelybe belefoglalják a e rendszeres kereseteket, illetve a nem rendszeres juttatásokat. Ezért vannak hónapok, amikor megugrik az adat, máskor pedig ezek hiányában visszaesik. Így a legerősebb hónapoknak rendszerint a november és a december, valamint a március és az április számítanak.

10 százalékos ugrás novemberben

2020-ban ez a folyamat különösen erős volt, vélhetően összefüggésben a gazdasági helyzettel. A KSH most hangsúlyozta is közleményében, hogy az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. Míg az októberi adatok lényegében egyformák voltak az előző hónapok átlagával, a november egy óriási ugrást hozott.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 438 ezer forint volt, míg közfoglalkoztatottak nélkül 350 ezer forint.

A tavaly január-novemberi átlag, ami lényegében megegyezik az októberi adatokkal, mindössze 399 ezer, illetve 410 ezer forint volt, így egy közel 10 százalékos ugrás történt novemberben.

Euróban is magas érték

A nettó kereseti adatokban az átlag 291 ezer forint, a családi kedvezményt is figyelembe véve 300 ezer forint.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a közfoglalkoztatottakat, akkor 298, illetve 307 ezer forintot kapunk.

A portál szerint ezek igen szép összegek, hisz 300 ezer forint közelében sem volt korábban az adat, de most még euróban is igen magas összeget kapunk, ugyanis a 307 ezer forint jelenlegi árfolyamon 860 euró.

A Növekedés.hu szerint a 800 eurós szintet korábban, a járvány előtt is már elérték, a forint gyengülése miatt az érték azonban visszacsúszott ez alá. Most viszont jóval fölé kerültek, miközben a régióban csak Csehországban volt érdemi, az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékos béremelkedés, és esetükben a cseh korona erősödése is növelte az euróban mért összeget.

Régiós összevetés

A portál állítása alapján

a nagy ugrással hosszú idő után először elérték Szlovákia szintjét, és lényegében a lengyelt is, amellyel sokáig egy szinten voltak, de a lengyelek az elmúlt 1-2 évben előnyre tettek szert.

Lettországgal szemben is ledolgozták az utóbbi egy évben képződött hátrányt, a tavaly gazdasági csoda számba menő Litvánia viszont előttük maradt 930 eurós szintjével.

A visegrádi térségben így csak Csehország vannak a magyarok előtt, 1000 euró fölötti értékével, vagyis

hosszú idő óta először nincs Magyarország lemaradásban a csoporton belül.

Érdekességképpen a portál megemlíti, hogy ha a forint árfolyama az évekig stabil, 310-315-ös szinten lenne az euróval szemben, akkor immár közelítenénk az 1000 eurós szintet, lehagyva Lengyelországot és Szlovákiát.

A Növekedés.hu véleménye szerint a tavalyi, a járvány idején bekövetkezett forintgyengülés kissé túlzottnak tűnt, így van rá esély, hogy a gazdaság növekedés ismételt növekedési pályára állásakor egy érdemi korrekció történik. 340-es árfolyam esetén 900 euró lenne a mostani adatuk.

Felzárkózás

Ami a felzárkózási célországokkal való összevetést illeti: a német 2530 eurós szint 34 százalékát érték el, vagyis sikerült a harmada fölé kerülni,

viszont, ha az alacsonyabb, 2200 euró körüli francia, belga, holland és brit adatokat vesszük figyelembe, akkor már 39 százalék a szint.

Ez azért biztató, mert a tapasztalatok alapján, hogy ha elérik egy adott ország bérszintjének felét, akkor a munkaerő elvándorlása lelassul, esetleg leáll.

Előretekintés

A portál szerint, ha folytatódna a 10 százalékos, vagy azt közelítő béremelkedési szint, akkor dinamikusan folytatódna a felzárkózás, azonban a válság miatt most ez nem reális forgatókönyv. A döntő kérdés az lesz, hogy ha a járvány és az azzal kapcsolatos mindenféle korlátozás megszűnik, és

a gazdaság minden ága újra nyílik és növekedésbe kezd, újra meglendülhet-e a bérnövekedési ütem?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.