2023. január 5., 13:46

Többet fizetünk majd a melegért. Mutatjuk, mennyivel

Átlagosan 112 százalékkal emelkednek idén a központi hőellátó rendszerek (CZT) összes fogyasztója számára a maximális szabályozott hőárak. Ennek oka a villamos energia és a hőtermeléshez szükséges tüzelőanyagok piaci árának emelkedése.

fűtés
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az ügyfelek számára azonban a kormány rendkívüli intézkedései alapján a hőárak évente átlagosan több mint 116 euróval, évi 806,87 euróra emelkednek. Szemléltetésképpen: a kormány intézkedései nélkül egy mintaháztartás számlája évi 1328,25 euróra nőne, írja a tvnoviny.sk portál.

Az Árszabályozási Hivatal szerint 2023-ban a hő árát leginkább a változó költségek befolyásolják, amelyek a hőtermeléshez szükséges tüzelőanyag-költséget is figyelembe veszik, és a hőtermelés összköltségének egészen 84 százalékát teszik ki.

2022-hez képest a fűtési társaságok változó költségei 153%-kal nőttek, miközben a hőmennyiség változatlan maradt. A kulcstényező a földgáz és a faforgács drágulása volt, amelyből a szlovákiai hőellátó rendszerekben a hő közel 72%-át állítják elő. A fűtési társaságok ugyanis a szükséges tüzelőanyagokat a szabadpiacon vásárolják, ahol az energiaárak az évek során többszörösére emelkedtek.

A hivatal nem rendelkezik hatáskörrel az adott rendkívüli intézkedések jogilag kötelező értelmezésére, de igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy az ügyfelek jobban tájékozódjanak a szabályozott iparágakban alkalmazott árakról és feltételekről.

Azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy alaposan tekintsék át a kormány említett rendeletét, kövessék figyelemmel a hőellátó rendszerekben közzétett hőárakat, és következetesen gyakorolják jogaikat a hőszolgáltatókkal szemben. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy gondosan kövessék nyomon a lakóépületek fűtési költségei számlázásának és költségvetésének módját az egyéni felhasználók számára” – tette hozzá Andrej Juris, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.