2022. február 11., 09:51

Tényleg a növekvő bérek pörgetik föl az inflációt?

A bankároknak rémálmaik vannak amiatt, hogy a növekvő bérek miatt inflációs örvény ragadhat el minket.

Spirál - illusztráció
Spirál - illusztráció
Fotó: unsplash

Németországban 25 %-kal nőttek a minimálbérek és elérik a 12 eurót egy órára.

Nálunk a közszférában dolgozók számíthatnak a fizetésük 3 %-os valorizációjára, de csak júliustól.

Bár egész Európában érezhető a nyomás a bérek emelése érdekében, azok aligha képesek követni a növekvő árakat. A nemzeti bank alelnöke, Ódor Lajos mégis attól tart, hogy a bérek gyors növekedése inflációs spirált idézhet elő.

Az Európai Központi Bank vezetői pedig rémálmokkal küzdenek a 3 % fölötti bérnövekedés miatt.

Eközben nálunk csúcson, harmincezer fölött van a munkalehetőségek kínálata, aminek majdnem a felét az információs technológia, az ipar és a kereskedelem teszi ki. Az elemzők szerint nagy a választási lehetőség azért is, mert a koronajárvány miatt rekordszinten vannak a megtakarítások.

Nehezen töltik be azokat az állásokat, ahol nagy a fertőzés kockázata, például a vendéglátóiparban. Az iskolák és óvodák bezárása se adott túl sok lehetőséget a szülőknek. Az idősek pedig a járványtól való félelmükben inkább a korábbi nyugdíjba menetel mellett döntöttek.

A munkaadóknak magasabb fizetést kell kínálniuk, hogy magukhoz csalogassák az álláskeresőket. A központi bankok ezért árgus szemekkel figyelik, hogy a cégek nem fizettetik-e meg a magasabb bérköltségeket a termékeik árában, ami inflációs spirált, növekvő áremelkedést idézhetne elő.

A frankfurti Európai Központi Bank mégis átmenetinek véli a drágulást, és annak mérséklődésében bízik még ebben az évben. Több tagállam, mint például Cseh- és Magyarország ezt a folyamatot a kamatlábak emelésével szeretné meggyorsítani, mivel a magasabb kamatok fékezik úgy a vállalkozókedvet, mint a hazai keresletet is, ami pedig lassitja az áremelkedést.

Christine Lagarde, az ECB elnöke szerint:

Az infláció az euróövezetben még azelőtt csökkenhet, mielőtt hozzászoknánk."

Ő azzal az indokkal utasítja el a kamatlábak emelését, mert az a gazdasági növekedés lefojtását okozná épp akkor, amikor Európának erre van leginkább szüksége. A kamatlábemelés ugyanis csak leghamarabb egy év múlva éreztetné a hatását. Miközben a magas kereslet és az alacsony kínálat közti egyensúlyhiány a növekvő infláció egyik legfőbb hajtóereje.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.