2022. április 3., 16:05

Sulík hajlandó rubellel fizetni az orosz gázért

A gazdasági miniszter szerint nem szabadulhatunk meg az egyik energetikai függőségtől és rohanhatunk bele egy másikba. Ezért a tárca az energetikai nyersanyagok kínálatának diverzifikációján dolgozik.

Sulík-Pellegrini
Fotó: Archívum
Richard Sulík, Peter Pellegrini

Richard Sulík ma az RTVS 5 perc múlva 12 (O 5 minút 12) című vitaműsorában kijelentette: elképzelhetőnek tartja azt a lehetőséget, hogy Szlovákia rubellel fizessen az orosz gázért.

Hogy ne vágjuk el magunkat a gáztól, ezért orosz pénznemben fizetünk, ha nem egyezünk meg másként”

– jelentette ki. Jelenleg a Szlovák Gázművek (SPP) még euróval fizet ezért a termékért.

A márciusi gázszámlát, a szerződés értelmében, még közös európai pénznemben fizettük ki. A pénz az orosz Gazprom bankjába megy, ami átváltja rubelre.

Hogy mi lesz az eljárás a következő fizetéskor, azt a gazdasági miniszter még nem tudta megmondani. Erre május 20-án kerül sor, vagyis Szlovákiának még 6 hete van arra, hogy ezt a problémát megoldja.

Az Unió közös vásárlása

Sulík azt is elmondta, az EU-s államok közösen fognak eljárni gázvásárláskor.

Németország és Franciaország már kijelentette, ellene van a rubellel való fizetésnek. Ám, ha ez az Európába vezető gázvezeték csapjának elzárásával járna, akkor Sulík hajlandó orosz pénznemben is fizetni.

Gazdasági miniszterként be kell biztosítanom az energiákat a szlovák gazdaság számára. Nem értek egyet a háborúval, de erre gazdasági szempontból nézek”

– közölte.

Egyúttal bírálta Brüsszel azon lépését, amit az orosz energiaforrásoktól való függőség megszüntetése érdekében hirdetett. Nevezetesen, hogy a tagállamoknak elrendelte, a következő fűtési szezon elejére minden tagállamnak legalább 80 százalékra legyenek tele a gáztartályai. Ez a lépés még csak tovább srófolta felfele a gáz árát.

Sulík egyúttal megvédte a köztársasági elnököt és a kormányfőt, akiket az azonnali orosz gázról való leválás kapcsán bírált az ellenzék. Szerinte ők is felfogják, hogy ilyen folyamatot nem lehet egyik napról másikra elvégezni.

Nem eshetünk egyik függőségből másikba, mondta, hozzátéve: most az orosz nyersanyagok mennyiségének csökkentésén kell dolgozni, és más forrásokat találni.

Megemlítette, hogy éppen pár napja érkezett meg Katarból egy LNG gázszállítmány.

Kevés intézkedés az infláció ellen

Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke felszólította Sulíkot, hogy az összeurópai közös gázvásárlásról való egyezkedés során Szlovákia ne fogadjon el olyan egyoldalú lépést, ami károkat okozhatna az országnak.

Pellegrini attól tart, hogy ha rubellel fizetnénk az orosz gázért, akkor az orosz központi bank számunkra kedvezőtlen árfolyamot szabhatna meg, ami csak drágítaná a gáz árát.

A pártvezért egyúttal bírálta a kormányt, hogy nem tesz semmit az áremelkedés fékezése érdekében. Rámutatott: a környező országokban már több lépést is tettek az infláció ellen.

Sulík szerint ez nem igaz, a kabinet és az egyes tárcák már bemutatták intézkedéseik egy részét.

Az egyik ilyen a 13. nyugdíj korábbi kifizetése, a másik pedig az elektromos áram árának fixálása a következő két évre.

Egy hét múlva pedig újabb intézkedésekkel áll elő a kormány, de ezekről nem mondott konkrétumokat, mivel még nincsenek véglegesítve.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.