2024. július 10., 12:27

Önnek mire lenne elég napi 1,64 euró?

A szegénység relatív fogalom, de azért vannak bizonyos mutatói. Például az, hogy a családok mennyi pénzt költhetnek élelmiszerre. Szlovákiában az egyszülős két felnőtt gyermekes családok naponta személyenként csak 1,64 euró költhetnek élelemre. Ez derül ki abból a felmérésből, amit a Szociáldemokrata Intézet (ISD) végzett a háztartások kiadásairól.

élelmiszer bolt üzlet
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

Annak ellenére, hogy Szlovákiában csak az alkalmazottak 5 százaléka dolgozik minimálbérért, ezeknek az embereknek a helyzete, főleg ha gyermeket is nevelnek, tarthatatlan.

Minden második házasság válással végződik, ezért a gyermekek neveléshez szükséges két jövedelemre egyre kevesebb család számíthat, figyelmeztetett Martin Halás, az ISD igazgatótanácsának elnöke.

Hozzátette: A legnagyobb veszélyben azok a családok vannak, ahol a szülők minimálbérért dolgoznak. Az államnak éppen ezért a kormányprogramban foglaltaknál nagyobb mértékben kellene emelnie a minimálbért.

A legnehezebb körülmények között azok az egyszülős családok élnek, ahol kettő vagy annál több gyermek van. Abban az esetben, ha a szülő két felnőtt gyermekről, mondjuk, diákokról gondoskodik, akkor az ilyen családban egy napra élelmiszerre és alkoholmentes italokra csak 1,64 euró jut személyenként. Ha a szülő egy 18 év feletti és egy annál fiatalabb gyermeket nevel, akkor ez az összeg személyenként 1,84 euró.

Ez pedig riasztó adat, a felmérést végző intézet szerint. Nagyon sokba kerül taníttatás és az egészségügyi ellátás is. Halás szerint az állam nem tud hatást gyakorolni arra, hogy a gyermeket egy vagy mindkét szülő nevelje, de a minimálbért meg tudja emelni.

Idén év elején a lakosság 5,3 százaléka dolgozott minimálbérért Szlovákiában, ami 108 901 személyt jelent.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.