2023. október 24., 18:18

Nyáron többet utaztunk tömegközlekedéssel, de a teherforgalom csökkent

Ismét visszaesett a teherforgalom Szlovákiában, viszont a személyszállítás több mint 10%-kal haladta meg a tavalyi értéket - derült ki a statisztikai hivatal által közölt adatokból.

Fotó: Tasr

A teherszállítás a júliusi növekedést követően ismét kisebb áruszállítást mutatott az előző év azonos időszakához képest. Ezt a tendenciát még a vasúti közlekedés sem fordította meg, amely egyedüliként nőtt éves összehasonlításban. A közúti személyszállítás utasainak száma elérte a 2019. augusztus előtti adatokat, amely az utolsó koronavírus előtti időszak volt. A városi tömegközlekedést használták a legtöbben, amely több mint 20%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és a vonatközlekedés is elérte a legmagasabb utasszámot idén.

Szlovákiában idén augusztusban a bejegyzett vállalkozások összesen 18,1 millió tonna árut szállítottak teherszállítás keretében. A szállított tonnák összesített 4,5%-os csökkenését az adott ágazat összes összetevőjének csökkenése befolyásolta, a vasúti szállítás kivételével.

A vasúti szállítás a teljes áruszállítási szektor közel ötödét teszi ki, és 4,3%-kal nőtt a tavalyi értékekhez képest. A közúti szállítás a szállított áruk több mint kétharmadát teszi ki, és alapvetően befolyásolja az egész iparág általános paramétereit. A múlt havi kétszámjegyű növekedés után a közúti áruszállítás volumene augusztusban ismét 5,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A személyszállítás utasainak száma 2023 augusztusában éves szinten 10,8%-kal nőtt, és elérte az 50,8 millió főt. Ezen adatok közel megegyeztek a 2019. augusztusi értékekkel. A kétszámjegyű éves növekedést továbbra is a meghatározó közúti közlekedés tartotta fenn, az ide tartozó tömegközlekedés 22,6%-kal nőtt éves szinten. A személyszállításban is magasabb értéket ért el a vonatközlekedés, 7,8%-kal több utas utazott éves szinten.

Az utak hosszát is figyelembe vevő személyszállítás teljesítménye elérte a 921 milliót. Az utaskilométerek 6,8%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest, és így a legjobb értékeket értek el 2023-ban. Éves összehasonlításban főként a közúti szállításban nőttek a teljesítmények, 16,1%-kal, a vasúti közlekedés 10,4%-kal. Éves összevetésben csak az egyéb fuvarozásban csökkent a teljesítmény.

Összességében nyolc hónap alatt 14,8%-kal több utas vett részt személyszállításban, mint egy évvel ezelőtt, a szállítási távolságok figyelembevétele után pedig közel 16%-kal magasabb utaskilométert értek el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.