2024. március 1., 09:02

Nyáron már biztosan olcsóbb hitelekre számíthatunk?

Az Európai Központi Bank (EKB) nagy valószínűséggel júniusban csökkenti az alapkamatokat, amely azt is jelentheti, hogy a szlovákiai hitelek is olcsóbbak lesznek.

jelzáloghitel
Fotó: unsplash/Towfiqu Barbhuiya

A legtöbb EKB-tisztviselő, köztük Christine Lagarde vezérigazgató és Joachim Nagel, a német jegybank elnöke meg van győződve arról, hogy az EKB-nak több adatra van szüksége a bérek alakulásáról, mielőtt a kamatok csökkentéséről döntene. Jelenleg rekordszinten állnak, a betéti kamat eléri a 4%-ot. Mivel az első negyedéves bérek alakulásának adatai májusban lesznek ismertek, úgy tűnik, a júniusi ülésen várható az első kamatcsökkentés.

A legtöbb szakember is ezzel számol. Becsléseik szerint az EKB júniusban elsőként 25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot.

Mások már abban bíznak, hogy az EKB már áprilisban megkezdi a monetáris politika lazítását. 

Kevés a hitelfelvétel

Az eurózónában a háztartásoknak nyújtott hitelek nagysága éves összevetésben 0,3 százalékkal nőtt januárban, ami lassulás a decemberi 0,4 százalékos bővülés után - közölte az Európai Központi Bank (EKB) kedden.

A januári növekedési ütem 2015 márciusa óta a legalacsonyabb volt. Eközben az euróövezeti bankok nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelei a múlt hónapban 0,2 százalékkal nőttek, ami szintén lassulás a decemberi 0,5 százalékos bővülést követően.

A hitelállomány növekedése ősz óta alig mozdul, de a következő hónapokban várhatóan lassú ütemben nőni fog, miután az EKB valószínűleg kamatcsökkentésbe kezd.
Az EKB múlt havi felmérése szerint az euróövezeti bankok a jelzálog- és vállalati hitelek iránti kereslet kismértékű fellendülésére számítanak, két év után először.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4,00 százalék marad továbbra is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.