Mit eredményez az OTP Bank szlovákiai megszűnése?

2021. február 20., 18:32
Rajkovics Péter

Tavaly év elején olvashattunk először arról, hogy az OTP Bank hosszú évek után távozik Szlovákiából. Később az is kiderült, hogy a ČSOB anyavállalata vásárolta meg a magyar pénzügyi intézet szlovákiai hálózatát. Egy magyar cég távozása a Felvidékről soha nem pozitív számunkra, de biztató, hogy az új tulajdonos igyekszik megszólítani a magyar ajkú ügyfeleit.

Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója már az első eladásról szóló hírek kapcsán nyilvánvalóvá tette, az ok a piaci részesedés növekedésének elmaradása, amelyben az elmúlt évek nem hoztak előrelépést.

Ebből az ügyfelek túl sokat nem láttak, de az nyilvánvaló volt, hogy a nagyobb szlovákiai fejlesztések elmaradtak, ami a magyarországi piacon egyik fő erőssége a pénzintézetnek. Az eladás okait kutatva a magyar anyavállalat érdeklődésünkre is megerősítette, hogy

az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban.

A csoport közel húszéves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt szerezniük, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot.

Ez lehetővé teszi a bankcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, amelyeken a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni. Az értékesítési folyamat kezdetétől fogva döntő jelentőségű volt, hogy az OTP Bank vezetősége olyan partnerrel állapodjon meg, amely továbbra is képes lesz biztosítani a megszokott innovatív pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú szolgáltatásokat az OTP Bank Szlovákia ügyfelei részére, illetve a folyamatos szakmai előmenetel lehetőségét és a stabil munkáltatói hátteret szlovákiai munkatársaink számára

– közölte megkeresésünkre a magyar vállalat.

Ami az eladást illeti, a befutó a ČSOB belga anyavállalata lett. A szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek megszerzését követően, a 2020. február 17-én kötött szerződés alapján 2020. november 26-án megtörtént az eladási tranzakció pénzügyi zárása, melynek eredményeként az OTP Bank Szlovákia részvényeinek 99,44%-a a KBC Csoport tulajdonába került, és így a KBC Bank leánybankjává vált.

A tranzakció sikeres pénzügyi lezárását követően, stratégiánknak megfelelően, továbbra is aktívan vizsgáljuk a régió lehetséges akvizíciós céljait, elsősorban azokban az országokban, ahol már jelen vagyunk

– tudtuk meg az OTP Bank Vállalati Kommunikációs Csoportjától.

Az eladást követően a banknak pénzügyi szolgáltatást nyújtó érdekeltsége egyébként nem maradt a szlovák piacon. Ami az OTP ügyfeleit illeti, azoknak a ČSOB igyekszik több szinten is megkönnyíteni az átállást. Az első és egyértelműen legnagyobb pozitívum a magánszemélyek számára, hogy

februártól az OTP ügyfelei ugyanolyan feltételek mellett vehetnek fel pénzt a ČSOB bankautomatáiból, mint a saját bankjuk esetében.

Ez azt jelenti, hogy a két bank ügyfelei már 450 szlovákiai ATM-ből vehetnek fel pénzt a legkedvezőbb feltételekkel, s ezzel a ČSOB már a harmadik legnagyobb bankautomatás hálózattal rendelkezik Szlovákiában.

Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője kiemelte, magas minőségű, innovatív és a digitális technikán alapuló szolgáltatásaikkal is meg kívánják szólítani az OTP eddigi ügyfeleit, miközben a személyes szakmai hozzáállásra törekednek.

A marketingszöveg mögött pedig szerencsére tartalom is van, ahogyan azt a belga anyacég szlovákiai bankjának weblapján is láthatjuk, ahol

a szlovák és az angol nyelv mellett magyarul is elérhetők a pénzintézet szolgáltatásainak leírásai.

Talán máshol Európában ez nem is volna meglepő, de Szlovákiában kevés hasonló példával találkozunk. Amikor arról érdeklődtünk, mi ennek az oka, megtudtuk, hogy

a ČSOB ilyen módon is szeretne az OTP egykori ügyfeleinek ugyanolyan komfortot nyújtani, mint amit megszokhattak, hiszen a magyar csoport szlovákiai leányvállalata magyarul is közölt információkat.

Jó példa. Örülnénk, ha mások is követnék, miközben ez a gyakorlat itt is megmaradna. A nagy kérdés a bankok egyesülése kapcsán természetesen az, hogy mi lesz az OTP bankfiókjaival? Az elkövetkező egy évben a fiókok átalakítása is végbemegy, ami valahol összeolvadást is jelenthet, de konkrétumokat még nem árultak el. Azt viszont a ČSOB megerősítette, hogy igyekeznek ügyfélközponti megközelítéssel állni a kérdéshez. A felvidéki magyarság szempontjából természetesen az a fontos, hogy milyen hatással lesz ez a Dél-Szlovákiában található képviseletekre vagy éppen a községben található OTP-s bankautomatákra. A jelenlegi hozzáállásból úgy tűnik, hogy ezek jelentős része megmaradhat, vagy éppen összeolvadhat a helyi ČSOB-fiókkal, hiszen a belga tulajdonos célja éppen a piaci részesedés növelése. Az OTP pedig éppen a magyarlakta vidéken volt eddig is legnépszerűbb.

Az OTP Bank megnevezés a bankok jogi egyesüléséig megmarad, de addig is minden változásról, ahogy eddig is, ezután is értesíteni fogják az ügyfeleket, postán vagy elektronikusan.

Számukra tehát túl sok pluszfeladatot a változás egyelőre nem hoz. Meg kell szokniuk egy új logót és megközelítést, a folytatás pedig azon múlik, mennyire működik majd a marketingterv a gyakorlatban.

Mindenesetre a Szülőföldön magyarul program keretében nyújtott támogatások kifizetései az idei évtől már a ČSOB közreműködésével történnek, kizárólag banki átutalással, a pályázók által az adatlapon feltüntetett számlaszámra.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/7. számában.