2022. december 30., 18:36

Mire számíthatunk a szlovákiai élelmiszerek területén a jövő évben?

A szlovákiai háztartások számára az élelmiszerek árának emelkedése jelentette a legnagyobb gazdasági kihívást az idei évben és ebben a tekintetben a hamarosan induló esztendő sem ígér változást.

Fotó: ©FAO/Giulio Napolitano

Az élelmiszerek ára közel 30 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt és voltak olyan szegmensek, ahol egy év alatt több mint felével drágult ugyanez a termék. A bonyolult gazdasági helyzetet elsősorban a jelentős infláció, az energiaárak emelkedése okozta, amelyek mögött a szomszédunkban zajló háborút és az arra adott sokszor elhibázott politikai válaszokat kell keresni.

A jelenlegi adatok alapján a folyamatok lassulása pedig egyelőre nem várható. Az oroszok elleni szigorú intézkedések hatása még mindig kiszámíthatatlan, az viszont bizonyos, az infláció továbbra is megmarad, a magas energiaárakhoz hasonlóan. A legfontosabb kérdés az élelmiszeripar számára, hogy a kormány által beígért kedvezményes energiaárak mit jelentenek majd nekik, mert ettől függ, mennyien tudnak majd a piacon maradni.

A támogató intézkedések ugyanis eddig sem voltak jelentősek, miközben az iparnak a külföldi szereplőkkel kellene felvennie a versenyt. A legnagyobb kereskedők, a nagy üzletláncok elsősorban az ár-érték arányban akarnak versenyezni, ebben pedig a hazai termelők, kicsik és nagyok legtöbbször nem állnak a legjobban. A versenyben a lengyel, francia, de a magyar és cseh termékek is jóval előnyösebb helyzetben vannak.

A vásárlók eközben többször és kevesebbet vásárolnak, ezt a karácsony előtti időszakban is megfigyelhettük, vagyis ugyan többször indulnak el bevásárolni, de kevesebb terméket helyeznek a kosarukba. Ami további problémát jelent a nagy áruházak számára, hogy egyre többen a kedvezményes termékek mellett döntenek, amelyen kevesebb a kereskedő haszna.

Ebben a helyzetben pedig a szlovákiai termelőknek is fel kell készülniük, mert termékeik esetén a kisebb mennyiség miatt a legalacsonyabb ár megcélzása szinte lehetetlen küldetés, amikor a külföldi szereplő jelentős állami támogatással is számolhat odahaza. Arról nem is beszélve, hogy a magas infláció miatt a bérek emelése iránti nyomás is egyre nagyobb, az energia is egyre drágább és ha ez nem volna elég, akkor a hétvégi munkavégzés költségei is növekednek. 

A jelenlegi információk alapján valószínű, a hazai termékek alacsony száma tovább csökken a jövő esztendőben, ha a bukott kormány nem dob egy mentőövet a termelőknek az egyébként is nagyon elszaladt kiadások mellett. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.