2024. március 21., 16:54

Mikor kezdenek csökkenni végre a kölcsönök kamatai?

Ez a kérdés nagyon sokakat foglalkoztat, nemcsak Szlovákiában, hanem szinte az egész világon. A banki kamatok fél éve a csúcson vannak. Mikor indulnak meg végre lefelé?

kulcs hitel jelzálog ingatlan
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Mikor vegyünk fel kölcsönt autóvásárlásra? Mennyi időre fixáljuk a jelzáloghitelt? Mikor lesz olcsóbb a jelzáloghitel? Meddig várjunk a lakásvásárlással?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket egyre többen tesznek fel manapság, elsősorban a fiatalabb generációkhoz tartozók.

Az infláció mértéke az euroövezetben még mindig meghaladja a kívánt 2 százalékot. Szlovákiában jelenleg 3,34 százalékos.

Peter Kažimír, a nemzeti bank elnöke többi európai kollégájával együtt havonta dönt arról, milyen drágán kölcsönözhetnek pénzt az emberek.

Szlovákiában a kamatok fél éve a csúcson vannak, és jó hír az, hogy további emelkedés nem várható. Most már mindenki a csökkenésre vár. Előbb vagy utóbb az Európai Központi Bank csökkenteni kezdi a kulcs kamatlábakat. A nagy kérdés, hogy mennyivel és mikortól.

A VÚB elemzője, Michal Lehuta szerint ez várhatóan júniusban következik be, és év végéig háromszor is lefaraghatna a kamatokból.

Ha az így lesz, akkor év végén háromnegyed százalékkal olcsóbban vehetünk fel hitelt.

Ha még egy kicsit várunk jelzáloghitel-felvétellel vagy a ma már meglévő fixálásával, több tíz eurót spórolhatunk a havi törlesztőrészleten.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.