2023. szeptember 23., 16:25

Mi várható a szlovák gazdaságban?

Az államháztartás konszolidációja fontos kérdés lesz, halljuk olyan sokszor a kampány során a közgazdászoktól, akik a politikusokat óvatos ígéretekre figyelmeztetik. A szlovák gazdaság nincs könnyű helyzetben, s vélhetően az újraindítás lassabb lesz a kívántnál. 

gazdaság, grafikon
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A Költségvetési Felelősségi Tanács (RRZ) rendszeresen közzéteszi makrogazdasági előrejelzését, figyelembe véve a legfrissebb gazdasági fejlődési információkat, így tett a héten is. 

Ebből megtudhatjuk, a szakemberek szerint az infláció továbbra is a standard feletti szintet éri el, de már jelentősen lassul. A nyersanyagárak csökkenése és a szigorúbb monetáris politika tovább támogatja az inflációs nyomás mérséklését. A jövő évre jelenleg 20-30% körülire becsülik a szabályozott energiaárak növekedését, ami közelebb viszi a középtávú piaci árakhoz, és ezt követően nem számítanak további jelentős emelkedésre.

Az infláció 2025 után várhatóan a 2%-os inflációs cél felé csökken. A gazdasági teljesítmény idén és jövőre mérséklődik, a termelési kapacitásra nehezedő nyomás pedig enyhül az előrejelzés szerint. A kereslet növekedése itthon és külföldön egyaránt visszafogott lesz. Ez megfelel a munkaerőpiac fejlődésének is, amikor a foglalkoztatás stagnál. A reálbérek eddig is csökkentek, de az év második felétől emelkedniük kell, ami fokozatosan hozzájárul a lakossági fogyasztás visszaesésének megállításához.

A gazdaság jelentősebb élénkülését csak a jövő év közepétől várják. Ekkor az alacsonyabb inflációnak és fokozatosan a kamatoknak is hozzá kell járulniuk a külföldi gazdasági teljesítmény növekedéséhez, a belföldi fogyasztásnak is láthatóan növekednie kell, ez pedig hozzájárul a magánberuházások növekedésének élénküléséhez.

A gazdaság teljesítményét a helyreállítási terv végrehajtásának is támogatnia kellene a tanács elemzése szerint. Emiatt a foglalkoztatás növekedése is kissé megélénkül, de a kedvezőtlen demográfiai helyzet nem engedi, hogy jelentősen felgyorsuljon. A kormánytól az államháztartás fokozatos konszolidációját várják, amely rövid távon enyhén tompító, de a gazdasági növekedés fenntartása szempontjából szükséges elem lesz.

Az eurózóna magas inflációjával és emelkedő kamataival csökkent a befektetési kedv, szigorodtak a hitelnyújtás feltételei. A hazai termékek iránti kereslet így gyengül.

Kedvezőtlen a helyzet a tartós fogyasztási cikkek és a befektetési termékek szegmensében. Ez negatívan érintheti exportőreinket. Az ország gazdaságának növekedése ezért idén és jövőre igen mérsékelt, alig 1% feletti lesz a Költségvetési Felelősségi Tanács előrejelzése szerint.

Jelentősebb fellendülés a külföldi környezet várható fellendülésével és az uniós források felhasználásának élénkülésével csak 2025-ben fog bekövetkezni, míg a negyedéves fejlődés 2024 közepétől javulni kezdhet.

A beruházások és a bérek is növekedni fognak, de erre még egy ideig várnunk kell, viszont a jövő év második fele már kedvezőbb helyzetet mutathat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.