2023. november 17., 13:39

Mérséklődött az infláció az euróövezetben

Októberben az előzetesen közöltnek megfelelően mérséklődött az éves infláció az euróövezetben - közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

ember eurón
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció októberben.

Az energiaárak csökkenése októberben 11,2 százalékra gyorsult a szeptemberi 4,6 százalék esés után.

Októberben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett, 7,4 százalékkal, a szeptemberi 8,8 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,6 százalékkal emelkedett a szeptemberi 4,7 százalék után.

Az előző havihoz képest októberben 0,1 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben,

miután szeptemberben 0,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció 4,2 százalékra mérséklődött a szeptemberi 4,5 százalék után.

A havi maginfláció a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalék volt októberben.

Az Eurostat közlése szerint az Európai Unióban az éves infláció októberben 3,6 százalékra lassult a szeptemberi 4,9 százalékról.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.