2023. január 7., 11:03

Mennyire lesz üres idén a pénztárcánk? Mire elég a magasabb családi pótlék és nyugdíj?

Tavalyi utolsó ülésén a parlament megszavazta az állami költségvetést, így a jókora hiánnyal számoló tervezet januártól már a szlovákiai valóság. Mire számíthatnak ennek tükrében az ország lakosai az államtól, és milyen területen érdemes különösen figyelmesnek lenni?

Matovic
Fotó: TASR

A számok nem túl kedvezőek. A költségvetési hiány a GDP 6,44%-ára nő, a tavalyi közel 5%-ról. A bevételi oldalon 26,699 milliárd euróval, a kiadási oldalon 35,041 milliárd euróval számol a költségvetés, a különbség 8,3 milliárd, amely óriási összeget jelent még állami szinten is.

Az államháztartás teljes tervezett bevétele eléri az 50,579 milliárd eurót, a kiadások az 58,451 milliárdot, a deficit 7,9 milliárd euró lesz. Ez a terv. Közben meg távozott a kormányból a pénzügyminiszter, Igor Matovič, aki részben kidolgozta a költségvetést.

Amit a kormány külön kiemel

A legnagyobb kormánypárt rögtön a költségvetés elfogadása után, szokásához híven, kiragadott néhány előnyös pontot, ezzel is segítve kommunikációjukat szavazóik és támogatóik felé. Amit tehát szerintük lehetővé tesz a költségvetés: az energiaárak kompenzálása, segítség a gyermekes családoknak, a nyugdíjak emelése, a magasabb fizetések, az egészségügyi dolgozók béremelése, a szülői bónusz.

Nézzük meg őket közelebbről.

Energiaárak

A villanyáram esetében az ígéretek szerint csak csekély mértékben emelkedik idén a lakossági felhasználású áram ára. A kormány a 2022-es szinten rögzítette az áramot terhelő illetékeket és a szolgáltatási díjakat is befagyasztotta.

A gáz esetében az idei árakhoz képest legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet a lakossági felhasználású földgáz ára, az ígéretek szerint.

A családok megsegítése

Ezen a téren két jelentős változás van. Az egyik a családi pótlék összegének emelése 30 euróról 60 euróra, amely minden gyermek után jár. A másik, anyagilag jelentősebb az adóbónusz emelkedése: ennek új összege gyermekenként 140 euró. Eddig a szülők a gyermek 15 éves koráig 70 eurós, az ennél idősebb gyermekek esetében pedig 40 eurós adókedvezményre voltak jogosultak.

A bírálók szerint a módosítás hátránya, hogy az igénylő szülőnek legalább 850 eurós fizetésének kell lennie egy gyermeknél, hogy a teljes adóbónuszt visszaigényelhesse, több gyermek esetében ennél is magasabb bér a feltétel. Éppen ezért csak a szülők negyede tudja majd teljesen kihasználni a valóban jelentős segítséget, és csak azok jogosultak rá, akik nem kapnak étkezési támogatást.

A nyugdíjak emelése

Januártól 11,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami az átlagnyugdíj esetében közel hatvan eurót tesz ki havonta. Azok az öregségi nyugdíjban részesülők, akik 300 eurót kapnak havonta, 2023-ban 335,40 euróra számíthatnak, 400 euró esetében 47,20 euró lesz a növekedés, míg 600 eurós nyugdíjnál már 70 euró.

Magasabb bérek

Januártól 7 százalékkal nőtt az állami és közalkalmazottak fizetése, 2023. szeptember 1-től pedig további 10 százalékos béremelésre számíthatnak. A pedagógusoknak és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő nem pedagógiai alkalmazottaknak januártól 10 százalékkal nőtt a fizetésük. 2023 szeptemberétől további 12 százalékos emelés érkezhet.

Az egészségügyben dolgozók béremelése

Az egészségügyi alkalmazottak kapcsán élénk vita folyt a fizetések emeléséről. A szakvizsgával rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér 2,5-szörösét kapják, a szakvizsgával nem rendelkezők pedig ennek 1,5-szörösét. Az orvosok bére a ledolgozott évek számával is növekedne. A szakvizsgával nem rendelkező orvosoknak minden ledolgozott év után a nemzeti átlagbér 0,015-szörösével nő a fizetésük, a szakvizsgával rendelkezőknek pedig 0,025-szörösével, legfeljebb 30 éven keresztül. Emellett ötezer eurós stabilizációs hozzájárulást hagyott jóvá a kormány az egészségügy további dolgozói számára. 

Szülői bónusz

Az egyik nagy újdonság idén a szülői bónusz. Igaz, ennek összegét a korábbiakban jelzetthez képest szűkítették. A munkavállaló gyermek a bruttó fizetése, illetve a kivetési alapja 1,5 százalékának megfelelő összeggel támogathatja a szüleit. A feltétel, hogy a nyugdíjas gyermeke Szlovákiában dolgozzon, vagyis a külföldön munkát vállalók ilyen formában nem segíthetik a szüleiket. A támogatás összegének kiszámításánál a gyermek két évvel ezelőtti jövedelmét veszik alapul. A szülői bónusz összegének felső határát azonban megszabta a törvényhozás, ami azt jelenti, hogy a havi összeget legfeljebb a szlovákiai átlagkereset 1,2-szereséből számítják ki. A 2021-es bruttó átlagbér 1211 euró, és ebből januártól 21,80 eurót kaphat mindkét szülő. Ilyen szülői bónuszt azok a gyermekek fizethetnek, akiknek a bruttó bére vagy kivetési alapja eléri az 1 453,60 eurót.

A választások ereje

Ezek azok az intézkedések, amelyeket a megbukott kormány a legfontosabbaknak tart, s amelyekre a költségvetés pénzügyi keretet is biztosít. Van is miből, hiszen a tervezett hiány óriási, s ha tudatosítjuk, hogy több intézkedés nem egyszeri, hanem állandó költségekről van szó, nem lesz egyszerű előteremteni a forrásokat a jövőben, miközben az idei tervezett hatalmas deficit hosszú távon tarthatatlan. 

Ezért is lesz érdemes figyelni, hogy az elkövetkező hetekben milyen alkuk születnek az előrehozott választások kapcsán, mert az alapjaiban megváltoztat majd mindent. A voksolás közeledtével pedig a kormányon lévő pártok szavazók iránti elkötelezettsége nőni fog, vagyis ígéretekből nem lesz hiány. És ugyanez várható a másik oldalon is, elvégre valahogy meg kell szólítani a választópolgárt.

Megjelent a Magyar7 2022/1.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.