2022. január 12., 17:40

Mégsem vásárolják föl Szlovákiát?

A magyarok visszakoznak, mégsem veszik meg a szlovák energetikai óriáscéget - adta hírül a Hospodárske noviny.

villanyvezeték javítása
Fotó: TASR

Az SSE, a Közép-Szlovákiát villanyárammal ellátó félig állami, félig magánkézben lévő holding vezetői, a cseh milliárdos, Daniel Křetinský és szlovák partnere, Patrik Tkáč még a múlt évben kaptak ajánlatot a kincstári Magyar Villamos Művektől, és úgy nézett ki, már semmi akadály nem áll az üzlet megkötése útjában.

Lehetőség nyílott volna a két ország energetikai rendszerének további összehangolására, ami biztonságosabbá tehette volna a villanyáramellátást.

A közgazdászok ugyan hitetlenkedtek a fölajánlott magas összeg, az egymillárd eurós ár fölött, de a magyar fél, úgy tűnik, így is fantáziát látott az üzletben. Most mégis úgy néz ki, hogy nem lesz belőle semmi, amiben több, mint valószínűleg főként a szlovák gazdasági tárca a ludas.

Richard Sulík ugyanis nem látja értelmét a már többször gazdát cserélt cég újraállamosításának, illetve eladásának a válság idején, s bejelentette, hogy meg fogja azt akadályozni. Bár a szlovák államnak 51 %-os részesedése van a cégben, de ez sem biztosít neki korlátlan döntési jogkört. A parlament azonban még régebben megszavazta az állam vétójogát a szlovák erőművek privatizációja esetén.

Tíz éve vagyok a politikában, és már többször nyilatkoztam a szlovák-magyar viszonyról. Helytelenítem Magyarország lépéseit, hogy föl akarja vásárolni a szlovák földeket és történelmi objektumokat, ezért is örülök, hogy Ivan Korčok nyilvánvalóvá tette a magyar fél számára, hogy már messzire megy. Mindez fölöslegesen terhelné a két fél viszonyát"

- nyilatkozta a gazdasági mininiszter még a múlt évben.

A magyar fél pedig ezek után visszalépett, és az eladás így elakadt.

Ha a cseh privatizőr el akarja adni a részesedését, Szlovákia is megvásárolhatná a hiányzó részét, Richard Sulík azonban azt is megjegyezte, hogy

"az egymilliárdos összeg túl magas, eladósítaná az országot."

Úgyhogy egyelőre tovább kerestetik a cégben nyereséget látó - nem magyar - érdeklődő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.