2022. november 3., 16:02

Megint nő a földgáz világpiaci ára - Két hét után már 30% felett jár az emelkedés

Az októberi nagy áresés után újra meredeken emelkedik a földgáz világpiaci ára.

földgáz gázár
Fotó: unsplash.com

Úgy az európai, mint az amerikai gáztőzsdén meredeken emelkedik a földgáz ára. Habár az amerikai árak még mindig jóval kisebbek az európaiaknál, a kontinensre beköszöntött hideg idő miatt további emelkedés várható.

Európa

Az európai árakat meghatározó holland TTF-piacon csütörtökön délelőtt 137 eurót kértek egy MWh energiáért decemberre, ami szerdához képest már önmagában 8%-os növekedést jelent. Októberben 100 euró alatti pillanatnyi áron is elérhető volt ugyanez a mennyiség. Márciusi lekötésekért már több mint 140 eurót kértek, 2023 harmadik negyedévére pedig 134 euró körül.

Egyesült Államok

Az amerikai árakat egy az egyben nehéz összevetni az európaiakkal, itt sokkal inkább a tendenciákra érdemes figyelni. Az amerikai gáztőzsdén hétfőre 12, szerdára újabb 10%-kal emelkedett a decemberre vonatkozó lekötések ára. Jelenleg 6,26 dollárt kérnek egy brit hőegységért (BTU). Európában BTU-ban számolva 40 dollár körül mozognak az árak, az ázsiai piacokon ugyanennyi gáz 28 dollárba kerül.

Év eleje óta 67%-kal nőttek a földgáz-árak az Egyesült Államoknak, köszönhetően elsősorban annak, hogy az amerikai LNG iránt fokozódott (vagy ha úgy tetszik, fokozták) az érdeklődést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.