2022. augusztus 13., 07:56

Matovič majd lekapcsolja a villanyt?

Szlovákia továbbra is megpróbál kívül maradni a világ dolgain. Miközben Európa összes országa látványosan készül a szankciós politika okozta brutális energiaárakra, addig nálunk a téma már bő egy hónapja nincs terítéken. Az ok, hogy a kormány tagjai továbbra is egymással vannak elfoglalva munkájuk végzése helyett.

kormány
Fotó: TASR

Közben a világsajtóban egyre gyakrabban olvasunk arról, hogy az európai fogyasztó megpróbál spórolni, vagyis jobban odafigyel arra, mennyi áramot fogyaszt otthonában.

Érezhető takarékosság
Az eddigi információk alapján csak júniusban 4,2 százalékkal csökkent a német áramfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest, de a kontinens legnagyobb piacain, a franciáknál, az angoloknál, az olaszoknál és a spanyoloknál is jelentős csökkenést mértek. Tegyük hozzá, történt ez egy olyan világban, amelyben egyre több eszközünk igényel energiát, hiszen az okoskütyük és a kényelmes élet időszaka ezt is magával hozta.

Magyarországon egyébként ebben az időszakban 3,5 százalékkal csökkent az áramfogyasztás az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de még nagyobb takarékosság kezdődött el azóta, hogy a magyar kormányzat bejelentette, a csökkentett rezsiár csak az átlagfogyasztásra vonatkozik a jövőben. A Mavir adatai alapján a bejelentést követő első napokban már 5,2 százalékkal volt kevesebb a fogyasztás.

A hallgatás országa

Ezek a változások olyan országokban történtek, ahol a kormányzat intenzív kommunikációt folytat az energiaárak alakulásáról, miközben így vagy úgy, (láttuk, nyugaton elég furcsa módszerek is léteznek), a döntéshozók takarékosságra buzdítják a polgárokat.

Ezzel szemben Szlovákiában a mindennapi sajtóhírek inkább a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter üzengetéseiről szólnak, amelyekbe egyre gyakrabban kapcsolódnak be a kormány más tagjai is.

Eközben azt is megtudtuk, hogy az Árszabályozási Hivatal szerint, ha nem kap szerződéses formát a korábban ígért áramár-szabályozási memorandum, akkor egy háztartás akár 1782 euróval több kiadásra is számíthat az áram kapcsán, mint idén. Ez pedig havi szinten 150 euró pluszt jelentene, ami még a jobb anyagi helyzetben lévő háztartások számára is komoly kiadási tételnek számít, nem beszélve a nyugdíjasokról vagy az egyedülálló személyekről.

energia
Fotó:  unsplash.com
Mire várunk?

Ennek ellenére Szlovákiában a 130-170 százalékos emelés híre sem rázta meg különösebben a honi politikai elitet. Nem mintha hiányozna, hogy napi szinten kapjunk hasznos tanácsokat arról, miként kell 19 fokra fűtött házban élni, vagy amint a spanyol miniszterelnök javasolta, a közszférában és civil szektorban dolgozók ne hordjanak nyakkendőt, attól majd javul a hőérzetük. Szerinte így nem kell annyi légkondicionálót használni és ezzel áramot takaríthatnak meg.

Az viszont tény, hogy a fél évvel ezelőtti megállapodás óta, amit a gazdasági és a pénzügyi tárca is magáénak érzett, a konkrét szabályozás jogi alapját nem fektették le, így, ahogy a kormány sorsa, úgy az áramért fizetett havi összeg növekedésének mértéke is egyelőre bizonytalan.

Az már csak gazdasági kérdés, hogy egyáltalán hatékony lesz-e az árszabályozás, és eléri-e célcsoportját. Azzal is tisztában kell lenni, hogy nem feltétlenül azok fogyasztanak többet, akik ezt megtehetik, mert a régebbi családi házak elektromos fűtése például jócskán emészti a költségeket, míg egy modern ház esetében jóval több lehet az energiatakarékosabb megoldás.

A szakemberek szerint éppen ezért egy átfogó megoldás keresésére kellene törekedni, vagyis megvizsgálni a teljes piacot, és a realitásokhoz mérten lehetőséget kínálni a fogyasztás csökkentésére.

Ez egyszerűen csak a villanyégők cseréjét, szigetelést vagy a fűtési rendszer átalakítását jelentheti, amelyek esetében akár pályázati források is elérhetők, csak az a kérdés, mindezek mennyire működnek hatékonyan.

Más függőség helyett

Az ugyanis nem kérdés, hogy erőteljesen függünk az orosz energiától, más kérdés, milyen úton és formában tudjuk ezt leépíteni, s valami egészségesebb rendszert kialakítani, ami nem tesz függővé bennünket más országoktól, hanem a belső lehetőségekre épít.

Ehhez persze szükség volna kreatív ötletekre, megvitatásukra, de erre a jelenlegi kormányzat ugyanúgy képtelen, miként más okok miatt a Fico-garnitúra is képtelen volt, de az eredmény végső soron ugyanaz.

Pontosabban fogalmazva, a helyzet közben még rosszabb lett, mivel olyan nehéz gazdasági időszakban élünk, amikor kulcsfontosságú lenne az alkalmazkodóképesség és a problémák gyors kezelése. E tekintetben a világban a hamis próféták és üres ígérgetések helyett erős jellemű országvezetőkre van szükség. Ebben a tekintetben pedig túl sok jóra nem számíthatunk, mert a békés szlovák mentalitás a politikai elitet is kényelmessé tette.

Az biztos, már a parlamentben is elkezdtek takarékoskodni az energiával, más kérdés, hogy Sulík vagy Matovič fogja-e lekapcsolni a villanyt, vagy ezt is Kollárra hagyják.

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.