2023. január 29., 17:33

Már nem vásárolunk annyit a neten, mint a járvány idején

A 2020-as és 2021-es évben jelentősen növekedett a szlovákiai online vásárlások mennyisége, de tavaly ez a folyamat megállt, a hazai e-shopok forgalma összeségében csökkent.

Online vásárlás
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Az online vásárlások értéke tavaly 1,8 milliárd euró volt, amely elmarad a 2021-ben mért 2,1 milliárd eurótól, de magasabb mint a 2020-as 1,7 milliárd. A szakembereket a számok nem lepték meg, mert nyilvánvalónak vélték, hogy a szigorú szabályozások utáni időszakban számos vásárló visszatér az offline térbe vásárolni, hiszen ott jobban szeret ruhát választani vagy bútort venni.

A heureka.sk adatai szerint a legnagyobb visszaesés az erotikus eszközök, a ruházati termékek. könyvek és a bútorok szintjén tapasztalható, nagyságrendileg 20-40 százalék között, míg az autó-motor és a kozmetika kategóriában még enyhe növekedést figyelhettek meg. Azt is hozzá kell tennünk, ha az egész kiskereskedelmi szektorra tekintünk, akkor az e-kereskedelem piaci része nem csökkent, az továbbra is 12 százalék körül van, ami azzal magyarázható, hogy a gazdasági nehézségek miatt a lakosság kevesebbet tudott költeni.

Az elemzők szerint az online vásárlások növekedési üteme visszaáll a koronavírus okozta járvány előtti szintre, tehát drasztikusan nem fogja kiszorítani az offline üzleteket, de bizonyos termékek esetén már az idősebb vásárlók is a webes vételt fogják előnyben részesíteni.

Természetesen sok múlik azon is, milyen aktív lesz az online kereskedelem az elkövetkező időszakban, amikor az árérzékenység még fontosabb lesz, mint korábban. Az biztos, van még hova fejlődni, mert tavaly a régóta legnagyobb webes kedvenc, a műszaki termékek esetében is csökkent a vásárlási kedv, ezeket pedig korábban egyre többen vásárolták a világhálón.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.