2022. június 23., 11:22

Már egész Európa tudja, hogy mi vagyunk az EU egyik legszegényebb országa!

Az Eurostat egyik friss statisztikája szomorú jelenségre mutat rá, ugyanis az elmúlt bő évtizedben hatalmasat romlott a szlovákiai lakosság életszínvonala.

Fotó: pixabay.com

Míg 2010-ben a V4 államai közül csak a csehek életszínvonala volt magasabb, a most közölt 2021-es adatok szerint mind a három másik országban megelőzték a szlovákiai vásárlóerőt.

A trend.sk cikkében arra mutat rá, napjainkban már csak a bolgárok és görögök GDP-arányos életszínvonala alacsonyabb a szlováknál, vagyis Szlovákia az unió harmadik legszegényebb országa. Az EU-s átlag mindössze 68 százalékát érjük el, míg Magyarország 76, Lengyelország 77, Csehország pedig az átlagos érték 91 százalékát mutatja, vagyis az életszínvonal ennyire közelíti az uniós középértéket.

A gazdasági lap elemzése szerint ennek oka, hogy az árak növekedésének üteme és a bérek emelkedésének lemaradása. Mindehhez persze még hozzájön a reformok hiánya, amely a gazdaság számos területét érintette, azt pedig a magyarlakta vidékeken élőknek nem kell külön magyarázni, hogy a lemaradott régiók fejlesztése is csak ígéret maradt. Működő modellek pedig vannak akár a lengyeleknél is, akik bizonyos adókedvezményekkel próbálják érdekesebbé tenni a szegényebb régiókat.

Az európai statisztikák élén egyébként Luxemburg áll, amely az EU-s átlag 277 százalékán teljesít, de óriásit fejlődött Írország is, amely már 220 százalékos eredményt mutat. Annak ellenére, hogy mindkét állam adópolitikája miatt tud ilyen számokat produkálni, ettől függetlenül is jócskán az átlag feletti életszínvonalat biztosít az állampolgárainak, ahogy Dánia, Hollandia vagy éppen Svédország is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.