2022. június 22., 09:06

Már csak ez hiányzott: júliustól jóval drágább lesz a kenyér

A tvnoviny.sk információi szerint néhány napon belül komoly drágulás jöhet a pékáruk piacán.

2021-10-08 OMÉK 2021
Fotó: Fábián Gergely

A Markíza által megszólaltatott iparági szakértők szerint a szomszédban zajló háború árfelhajtó hatását a szlovákiai piac sem tudja elkerülni. Előbb a háború miatt megugró energiaárak, majd az orosz és ukrán gabonaexport kiesése miatti áremelkedés járult hozzá ahhoz, hogy júliustól jelentősen többet fizessünk a kenyérért és egyéb pékárukért.

A pékek érdekvédelmi csoportját vezető Milan Lapšanský szerint a változás júliustól elsejétől érzékelhető lesz a boltokban.

Hogy pontosan mekkora, egyelőre nem tudni, nyilván boltonként eltérő lesz majd az áremelkedés, de szakértők szerint

legalább 10%-kal drágulnak majd a különböző pékipari termékek.

A kenyér jelenlegi, 1,50-es átlagára ezzel 1,65-1,70 euróra növekszik majd.

Fontos kiemelni, hogy Szlovákia nagyjából 300 ezer hektáros vetésterülettel rendelkezik búzából, amelynek hozama messze meghaladja az ország szükségleteit. Ennek ellenére az iparági szakemberek attól tartanak, a gabonaárak emelkedése miatt előfordulhat, hogy a Szlovákiában megtermett búzát külföldre viszik, pusztán azért, mert a szűkös kínálat miatt jobban megéri majd exportálni a terményt. Több európai ország már megteremtette az exporttilalom bevezetésének jogi kereteit, de Szlovákiában egyelőre erre nem került sor.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.