2023. szeptember 5., 16:26

Lesz tizenharmadik nyugdíj, mutatjuk, mekkora!

Idén is folyósít 13. nyugdíjat az állam az arra jogosultaknak. De lássuk, mi befolyásolja a nagyságát!

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

Idén kezdték először folyósítani a szülői nyugdíjat, ami némi anyagi javulást eredményezett a nyugdíjasok számára, akiknek havonta több euróval megemelkedett a nyugdíjuk.

Sokan azonban aggódnak, hogy a szülői nyugdíj nem lesz-e negatív hatással a tizenharmadik nyugdíj összegére.

De valóban befolyásolja-e a szülői nyugdíj a 13. nyugdíj összegét?

Felesleges azonban az aggodalom.

A szülői nyugdíj nem érinti a 13. vagy az esetleges 14. nyugdíj összegét.

A szülői nyugdíj összegét a gyermek két évvel ezelőtti összesített kivetési alapjai egytizenkettedének 1,5 százalékaként állapítják meg, amelyből a nyugdíjbiztosítást fizette, vagyis a szülői nyugdíj összege minden évben eltérő lehet, és nem befolyásolja a tizenharmadik nyugdíj összegét” – írja a Szociális Biztosító.

A tizenharmadik nyugdíj összegére vonatkozóan ugyanaz a szabály érvényesül, mint tavaly, minél magasabb nyugdíja van a nyugdíjasnak, annál kevesebbet kap.

A 13. nyugdíj teljes összege 300 euró, de csak abban az esetben, ha a nyugdíjas nem kap 268,88 eurónál magasabb nyugdíjat, ami a létminimum összege. A 13. nyugdíj legalacsonyabb összege 50 euró, amit azok a nyugdíjasok kapnak, akik minimum 963,40 eurós nyugdíjban részesülnek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.