2021. október 12., 15:56

Leállás fenyegeti a vágsellyei Duslót?

Petr Bláha, a vágsellyei Duslo vezérigazgatója a vállalatokat képviselő Klub 500 és a Szlovák Kereskedelmi- és Iparkamara keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, az emelkedő energiárak miatt leállíthatják a termelést.

duslo sala
Fotó: TASR/AP

A vágsellyei cég a legnagyobb földgáz-felhasználó Szlovákiában, az energiárak emelkedése miatt a Duslo kiadásai jelentősen megnövekedtek.

klub 50
Fotó: TASR

Bláha arról beszélt, ha a jelenlegi földgázárak mellett teljes kapacitással működnének, havonta több tízmillió eurós veszteséget könyvelhetnének el. Ezért kénytelenek voltak visszafogni a gyártókapacitást, de még így is hatalmas veszteségeket halmoznak fel a vegyipari vállalatnál - írja a HNonline.

Bláha a satótájékoztatón emiatt nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a növekvő veszteségek miatt kénytelenek lesznek teljesen leállítani a termelést.

A vezérigazgató arra emlékeztetett, nem pusztán szlovákiai jelenségről van szó, az energiárak megugrása világszerte nagy kihívás elé állítja a szektort. Bláha hozzátette, a különbség abban van, hogy míg más országokban a kormányok segítséget nyújtanak, addig Szlovákiában csak éppen most merül fel ennek lehetősége.

A Szlovák Kereskedelmi- és Iparkamara felszólította a kormányt, biztosítsák a földgázellátás zavartalanságát, ellenkező esetben több cég kényszerülhet a termelés leállítására.

A Duslo a legnagyobb vegyipari vállalatok közé tartozik Szlovákiában, kétezer embert foglalkoztatnak, az országos földgáz-felhasználás 11 százaléka kötődik a vállalathoz.

Megosztás
Címkék