2023. augusztus 14., 10:27

Látni a fényt az alagút végén? Júliusban 9,7%-os volt az éves infláció

Júliusban 9,7%-ra mérséklődött az éves infláció, és már ötödik hónapja csökken. Az áruk és szolgáltatások árai 2023 júniusához viszonyítva 0,3%-kal voltak alacsonyabbak, az idei évben havi összevetésben ez a második csökkenés – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ).

infláció
Fotó: ma7 archívum

Havi szinten csökkent az élelmiszerek, elsősorban a zöldség, a tej, a sajtok és a tojás ára, a júliusi kiárusításoknak köszönhetően pedig a ruha és a cipő ára is.

Viszont drágult a benzin, és az üdülési költségek. Éves szinten már ötödik hónapja lassul az élelmiszerek inflációja, júliusban 16,5%-os volt.

A fogyasztói árindex a munkavállalók esetében 2023 júliusában éves szinten 9,7%-kal volt magasabb, az alacsony bevételű háztartásoknál 10,3%-kal, a nyugdíjas háztartásoknál pedig 10%-kal.

Összességében 2023 első hét hónapjában 13%-os volt az éves infláció (a munkavállalói 12,9%-os, az alacsony bevételű háztartásoké 13,9%-os, a nyugdíjas infláció pedig 13,8%-os).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.