2022. december 8., 14:19

Költségvetés, vagy amit akartok

Most az a nagy kérdés, hogy sikerül-e elfogadni Szlovákia 2023-as állami költségvetését. Ha nem, az a kérdés is felmerül, hogy közelebb kerülünk-e az előrehozott parlamenti választásokhoz, vagy csak folytatódik a képviselők szappanoperája?

mato
Fotó: TASR

A szlovák belpolitika az elmúlt héten is hozott néhány érdekes pillanatot azoknak, akik még nem adták fel a reményt, hogy a 150 képviselő valóban az ország állampolgárainak érdekében tanácskozik.

A héten előbb az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének követeléseire reagálva jóváhagyták az orvosok fizetésemelésére vonatkozó javaslatot. A törvényhozás gyorsított eljárással hozta meg döntését, ám ez mit sem ér majd, ha a jövő évi államháztartási törvény nem kapja meg a kellő számú szavazatot. Akkor pedig nemcsak az orvosok, hanem más szektorok, vagy fogalmazzunk inkább úgy, mindenki rosszul jár majd. 
A hiány költségvetése

Az év legfontosabb törvénye ügyében a döntés ezen a héten várható, a tervek szerint december 9-én, pénteken 11 órakor lesz a szavazás. A költségvetési vita azonban már a múlt héten szerdán elkezdődött, s ahogy az lenni szokott, főleg az ellenzék képviselői fejtették ki véleményüket. A volt kormánypárt, az SaS már jó előre bejelentette, hogy nem támogatja a tervezetet. Ondrej Dostál a frakció nevében a tervezet visszavonását és átdolgozását javasolta. A Smer-SD azzal a feltétellel támogatná a 2023-as költségvetést, ha cserébe garanciát kapna az előrehozott parlamenti választásra. Emellett 3 milliárd euró átcsoportosítását javasolta szociális támogatásokra, az egészségügyre és az iskolaügyre.

A legnagyobb kormánypárt persze mindenkit felszólított, hogy ne politizáljon, hanem támogassa a költségvetést, erre azonban aligha van esély, hiszen maga Igor Matovič pártelnök az, aki nem „szakmázik” hanem inkább „politizál” a költségvetés kapcsán.

Eközben meg saját képviselőivel sem bír, hiszen a már kissé megfogyatkozott csapatában is bőven akadnak olyanok, akik nem értenek egyet a költségvetési tervekkel, s ezt a médiában is hangoztatják.

Bírálatuk alapja ugyanaz, mint a legtöbb szakértőé: túl erőteljes a szociális kiadások növekedése, egyáltalán, az állam tervezett költései olyan magasak, hogy az az eladósodás jelentős növekedéséhez vezet, miközben nincs rá hosszabb távú fedezet. A 6,44 százalékos hiány tervezésekor azzal számoltak, hogy bőven érkeznek majd EU-s források jövőre. Ilyen költségvetési mutatószámok mellett azonban nem biztos, hogy a későbbiekben is számíthat a kormány a biztos uniós pénzekre.

Ez pedig nemcsak liberális panaszhang, hogy a kiadásokat jobban vissza kellene fogni, hanem Brüsszelből is érkező szólam, amire az olyan pedáns diák, mint Szlovákia, különösen odafigyel. Más lehetősége nincs is, mert saját elképzelésből hiány van.
Leváltják a kormányt?

Hogy saját elképzelésből hiány van, nemcsak a gazdaságpolitikára jellemző.

A pénzügyminiszter irányításával igazi cirkusz lett a tisztelt ház. Saját képviselői is támadják a pártelnök-pénzügyminisztert, olyanok, akik két évvel ezelőtt annyi szavazattal lettek parlamenti képviselők, ami sokszor még egy falu polgármesteri címéhez sem lett volna elegendő.

Rájuk tehát nem számíthat Igor Matovič, ahogy korábbi partnereire sem. Ellenkezőleg, Richard Sulíkék már a kormány menesztését kezdeményezik, és ehhez, vagyis a rendkívüli ülés összehívásához már össze is gyűjtötték a szükséges támogató aláírásokat. Az SaS indoklása szerint a kabinet képtelen megoldani a lakosság problémáit, és már a maffia és a korrupció elleni harccal is felhagyott.

A parlamenti előadások egyszemélyes műsorai közé sorolhatjuk Zuzana Čaputová államfő keddi országértékelő beszédét. Ha valóban ideiglenes költségvetéssel kezdi az ország a jövő évet, az mindenki számára vereség lesz, mondta az elnök, és hangsúlyozta, továbbra is bízik az értelmes kompromisszum lehetőségében, és a valóban megalapozott, tárgyilagos bírálatok ellenére is megszavazzák a 2023-as költségvetést a parlamentben.

A kormány szemére vetette, hogy nem közölte, hogyan akarja elhárítani a kiadási korlátok hiánya miatt fenyegető uniós szankciókat, és azt a veszélyt, hogy az ország emiatt elesik a helyreállítási terv keretében nyújtott támogatásoktól.

Ennél több azonban nem volt a beszédében, hozta a koronavírus-járvány alatt megszokott formáját, vagyis elmondta azt, amit a legtöbben gondolnak, de a tőle megszokott liberális csomagolásban. Se többet, se kevesebbet nem tett, mert ugye, nincs rá jogköre, ám azt se használja ki, amire volna. Ahhoz politikussá kellene válnia. Megítélésem szerint ugyanis nagyobb tervei vannak. Ha nem is nemzetközi karrierre vágyik, azért még maradna az elnöki palotában 2024 után is.

Múlt csütörtökön azt is megtudtuk, mennyi lesz jövőre a lakossági gáz és villanyáram ára, de ez is a költségvetés elfogadásától függ. A kormány tájékoztatása szerint tehát nem változik jövőre a villany ára, a gáz és a távfűtés várhatóan 15%-kal drágul.

Átlagosan 3000 euróval támogatja egy-egy háztartás rezsijét az állam, jelentette be a kommunikációs stratégia nagymestere, Igor Matovič pénzügyminiszter, ha a parlament elfogadja a költségvetést; magyarán, ha sikerül meggyőzni, megvenni, elcsábítani néhány ellenzéki képviselőt Matovičnak, máskülönben jön az ideiglenes költségvetés. Vele együtt pedig folytatódik a parlamenti cirkusz, amely nemcsak unalmas és kínos, hanem az anyagi biztonságunkat is fenyegeti.

Megjelent a Magyar7 2022/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.