2022. június 27., 13:55

Íme, ezért éri meg hosszútávú szerződést kötni a gázszolgáltatóval

Richard Sulík gazdasági miniszter hétfőn jelentette be, nem csak az SPP, de más kisebb szolgáltatók is vállalták, ha az ügyfél leköti magát náluk, fix emeléssel kalkulálhat a következő években.

Van gáz - nincs gáz
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Az SPP után például a ZSE és a VSE is jelezte, olcsóbban adják majd azoknak az ügyfeleiknek a gázt, akik vállalják, hogy négy évre lekötik magukat az adott szolgáltatónál, azaz négy évig nem mondják fel a szerződést. A tárcavezető közölte, a piac több mint 80%-át fedik le azok a vállalatok, amelyek erre lehetőséget kínálnak.

Négyéves szerződés esetén mindegyik szolgáltató vállalja, hogy az első, illetve második évben is "csak" 20-20 százalékkal (plusz infláció) emeli majd a gáz árát.

A szerződés utolsó két évében, ígérik a szolgáltatók, már csak az infláció nagyságának megfelelő emelést hajtanak majd végre. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy 

2023-ban 57 eurót fizetnénk egy mW/óráért, '24-ben 65-öt, '25-ben 72-t, míg a szerződés utolsó évében 76 eurót.

Abban az esetben, ha az adott háztartás nem akar hosszútávú szerződést kötni, lehetőség van egyéves szerződésre is, de ebben az esetben a jelenlegi, nagyjából 43 eurós ár 2023-ban 66(!) euróra emelkedik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.