2022. augusztus 8., 12:48

Így változtatnának a nyugdíjszabályokon Sulíkék

Elfogyott az SaS Krajniakkal szembeni türelme, ezért a párt a parlament elé terjeszti a nyugdíjrendszerről szóló saját alkotmánytörvény-tervezetét. Richard Sulík, az SaS elnöke a párt hétfői sajtótájékoztatóján kijejentette, kompromisszumos megfogalmazásról van szó, amely szakértői egyeztetések után született.

Sulík-sajtó
Fotó: TASR

„Számunkra fontos ez a változás, remélem, hogy a parlamentben a teljes politikai spektrummal megegyezésre jutunk” – mondta Sulík hozzáfűzve, a nyugdíjrendszerről szóló alkotmányos törvény elfogadására vonatkozó kötelezettségvállalás a kormány programnyilatkozatának részét képezi.

Peter Cmorej, a párt pénzügyi szakértője szerint a törvény már majdnem egy éve megszületett, de Milan Krajniak munkaügyi miniszter kerülte a párbeszédet róla.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága helyett folyamatosan újabb és újabb ötleteket hallunk a pénzköltésről”

– fűzte hozzá Cmorej. Amennyiben a kormány elkötelezné magát a nyugdíjról szóló alkotmányos törvény elfogadása mellett, az SaS visszavonná a javaslatát.

Milyen változtatásokat szeretne az SaS?

Cmorej szerint az alkotmánytörvény-tervezet része kell, hogy legyen az az elv, amely szerint minden további nyugdíjkiadást anyagilag fedezni kell. „Nem további adósságokkal, vagy hogy elvonjuk a pedagógusoktól, az egészségügytől a védelmi tárcától, vagy hogy új adókat vezetünk be” – mondta.

Az alkotmányos törvénynek foglalkoznia kell azzal is, hogy 2013-ban Robert Fico volt kormánya törvényi úton kötvényalapokba utalta át azokat a nyugdíjtakarékoskodókat, akik nem erősítették meg, hogy nem garantált alapokba szeretnék fektetni a nyugdíjmegtakarításaikat.

Ezeket az embereket olyan pénztárakba kellene áthelyezni, ahol a jövőben esélyük lesz a jobb nyugdíjra”

– mondta Cmorej.

Szerinte szükséges a második pillérben a járulékkulcs mértékének rögzítése az első pillérhez képest, és alkotmányos módon rögzíteni kell a fiatalok automatikus beléptetését is a második pillérbe, a pillérből való kilépés lehetőségével.

Ha valakinek átlagon felüliek a megtakarításai a második pillérben, az alkotmánytörvény-tervezet értelmében nem lesz köteles az összes megtakarított pénzéből élethosszig tartó nyugdíjat venni.

Amióta a föníciaiak feltalálták a pénzt, azóta nem kell foglalkozni a szülői bónuszokkal – mondja Cmorej hozzátéve, elegendő csak elővenni a pénzt és odaadni a szülőknek. „Krajniak számára azonban ez az ideológiai kérdés fontos. Ha az alkotmánytörvény-tervezetünket elfogadnák, mi együtt tudnánk élni a szülői bónuszokkal” – mondta Cmorej.

A Milan Krajniak miniszter műhelyéből származó szülői bónusz egy olyan mechanizmus, amely biztosítja, hogy a dolgozó gyermekek járulékaik egy részét a szüleiknek utalják. Egy gyerek járulékai 1,5 százalékát küldhetné el az egyik szülőjének. További 1,5 százalékot pedig a másiknak küldhetne.
Hogyan működne a szülői bónusz?

A rendszert 2023 januárjától indulna. Az éves költségek a befizetések összegétől függenek, eredetileg az első évben 550 millió euróval számoltak, jelenleg már csak évi maximum 200-300 millióról beszélnek.

A Szociális Biztosító a gyermek két évvel ezelőtti járulékainak egy bizonyos százalékát (jelenleg 1,5 százalékát) a nyugdíjas szüleinek küldi meg. A teljes összeg így fele-fele arányban oszlik meg a két szülő között.

Szó van az önrészről is: a gyerek a járulék meghatározott százalékán felül önként és bizonyíthatóan saját forrásból is hozzájárulhat a szülei nyugdíjához. A koalíció jelenleg erről is tárgyal.

Egyes családok esetében, például örökbefogadás esetén, az állam további megerősítést kérhet. Ha azonban a gyermeknevelést például a bíróság rendelte el, és nem örökbefogadásról volt szó, azt a munkavállalónak be kell jelentenie a Szociális Biztosítónál. Ellenkező esetben a gyermek bíróság által kijelölt szülője nem kapja meg a szülői bónuszt.

A dolgozó gyermek is megtilthatja a szülői bónusz folyósítását az egyik vagy mindkét szülő számára. Például olyan esetekben, amikor az apa vagy az anya nem gondoskodott a gyermekről serdülőkorában.

A külföldön dolgozók szülei is kaphatnak szülői bónuszt. De csak akkor, ha 2021-ben és az azt követő években egy bizonyos ideig Szlovákiában fizették a járulékokat.

Mennyivel javítja a nyugdíjakat a szülői bónusz?

Krajniak szerint 426 ezer kétgyermekes nyugdíjas nyugdíja Szlovákiában eszerint a következőképpen alakulna:

Bruttó 800 + 800 eurós keresetű gyerekek havonta 40 euróval járulhatnának így hozzá szüleik nyugdíjának javításához, ez évente 480 eurót tesz ki.

Bruttó 1000 + 1000 eurós keresetnél ez az összeg havonta 50 euró, azaz évente 600. 1133 + 1133 eurós kereset esetében havonta 56 euró, ami évente 672 eurót jelent. 1200 + 1200 eurós kereset esetében pedig 60 euróval járulhatnának hozzá szüleik nyugdíjához, ami évi 720 eurós hozzájárulást jelentene.

A Költségvetési Felelősség Tanácsa is átszámolta a szülői bónusz hatását, de más számokkal állt elő, mint a munkaügyi minisztérium. Amíg egy egygyermekes anya a tárca szerint havi 24 euróval járna jobban a szülői bónusszal, a Tanács számításai szerint ebben az esetben ez az összeg csak 20 euró lenne. A tárca szerint egy kétgyermekes anya 48 euróval kapna nagyobb nyugdíjat, a Tanács szerint viszont csak 40-nel. Egy háromgyermekes anyag esetében már tetemesebb a különbség: a tárca szerint 72 eurós szülői bónusz járna a szülőnek, a Tanács számításai szerint viszont csak 51, azaz itt már 21 euró a két számítás közt a különbség. Egy négygyermekes anya esetében pedig már 36 euró a különbség (a tárca szerint 95 eurós bónusz járna az anyának, a Tanács szerint viszont csak 59).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.