2021. december 5., 10:32

Hiába emelkedik a nyugdíj összege, még több szépkorú kerülhet nehéz helyzetbe!

Portálunkon is többször beszámoltunk arról, hogyan változik a januártól a nyugdíj összege, a szakemberek mégis a szegénységben élő idősek növekedésétől tartanak.

nyugdíjas
Fotó: unsplash.com

A szlovákiai szabályozás értelmében a nyugdíjemelés mértékét a fogyasztói árak évközi emelkedéséhez igazították, ez a statisztikai hivatal adatai alapján 1,3%, ennyivel növekednek nominálisan a nyugdíjak is.

A átlagnyugdíj esetén az emelkedés nem éri el a 7 eurót sem, s tudjuk, az 500 euró alatti nyugdíjjal rendelkezőket még inkább megterhelik majd a költségek emelkedése. Így vannak ezzel több mint 300 ezren, akik a felmérések szerint a nyugdíjasként a szegénység határa alatt élnek, ez a probléma így minden ötödik szépkorút érint.

Az RTVS-nek nyilatkozó elemző, Martin Halás úgy véli, hogy a nyugdíj ilyen alacsony százalékos növekedése a jelenleg tapasztalható áremelkedéssel csak tovább növeli a szegénységben élők számát. A nyugdíjasokat képviselő szervezetek is magasabb emelést várnának, mert ők is a szépkorúak életszínvonalának csökkenésére figyelmeztetnek, Milan Krajniak eközben munkaügyi miniszter a kritikus ellenzéket azzal csitítja, hogy éppen a Smer-SD és a Hlas-SD politikusaiból álló kormány fogadta el az automatikus emelések rendszerét. 

Tegyük hozzá, hogy januártól egy másik változás is életben lép, amelynek fényében a nyugdíjasok száma is tovább növekedhet, mert a törvénymódosítás értelmében annak a  munkavállalónak, aki betöltötte a 65. életévét és egyidejűleg jogosult is az öregségi nyugdíjra, 2022. január 1-jétől felmondhatnak.

Megosztás
Címkék