2024. január 25., 12:40

Elemzők: Jó volt a 2023-as év a nyugdíjasok számára, és a következő évek még jobbak lesznek

Jó hírrel szolgált a Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) a nyugdíjasoknak. Az államháztartást ellenőrző független állami intézmény átszámolta, hogyan alakulnak a nyugdíjak az inflációhoz képest a következő években. Már 2023-ban számos juttatás, többek közt a 13. nyugdíj, a szülői nyugdíj és a rendkívüli valorizáció miatt az átlagos öregségi nyugdíjasok jövedelme meghaladta az infláció növekedését.

nyugdíjas nyugdíjasok
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Mindazonáltal le kell szögezni, hogy a gazdasági szakemberek olyan átlagértékek alapján végezték a számításaikat, amelyek nem veszik figyelembe sok szlovákiai nyugdíjas egyéni élethelyzetét. Ezért sok nyugdíjas helyzete rosszabb lesz, mint ahogyan azt a számítások mutatják, de ez fordítva is igaz – sokuk számára jobb lesz a helyzet.

A 2022-es és 2023-as évet az árak meredek emelkedése jellemezte, amit elsősorban az ukrajnai háború, valamint az agrár- és energiatermékek gyors növekedése okozott világszerte.

A szlovákiai háztartások is átvészelték ezt a sokkot. A nyugdíjas háztartásoknak mintegy 9 százalékkal kellett meghúzniuk a nadrágszíjat 2022-ben 2021-hez képest, amikor az infláció magasabb volt, mint a nyugdíjaik.

2023-ban azonban megfordult a helyzet, és az árak növekedése is lelassult.

A bevételek visszaesését azonban megállította, sőt meg is fordította a rendkívüli valorizáció – az az újdonság, amit a tavalyi év első felében hagytak jóvá a képviselők.

Segítettek ebben a Fico-kormány által jóváhagyott 300 eurós bónuszok is. A 2023-as év mindent összevetve az átlagnyugdíjas számára végül pluszban zárult – azaz a jövedelme meghaladta az inflációt. Ráadásul váratlan helyzetek esetén újra bevezethető a rendkívüli valorizálás lehetősége.

RRZ: Címre szólóan kell segíteni, nem általánosan

A Költségvetési Tanács előrejelzése szerint 2027-ig a nyugdíjasok jövedelme átlagosan meg fogja haladni az inflációt. „Az infláció jelenlegi csökkenő trendje mellett a késleltetett valorizálás azt jelenti, hogy a normál nyugdíjak gyorsabban emelkednek, mint az árak. Ezért a jelenlegi előrejelzések szerint a nyugdíjasok összjövedelmének 6-8 százalékkal kell meghaladnia az inflációt” – állapítja meg a tanács.

Egyrészt pozitívum, hogy a nyugdíjas háztartások viszonylag jól átvészelték az áremelkedés időszakát, és a jövőben az inflációnál gyorsabban nő majd a jövedelmük,

másrészt a gazdasági szakemberek arra szólítják fel a kormányt, hogy célzott módon, ne mindenkinek segítsenek, mert az nagyon drága.

A Költségvetési Felelősség Tanácsa szerint a tartós 13. nyugdíj elfogadásakor a kormány az áremelések mellett érvelt, de számításaik szerint a nyugdíjasok jövedelme a 13. nyugdíj nélkül is felülmúlná az áremelkedést. Különösen a rendkívüli valorizálásnak köszönhetően 2023-ban.

A célzott támogatásra szóló felhívás akkor érkezik, amikor az uniós tagországok közül Szlovákia államháztartási hiánya a legmagasabb. A pénzügyminisztérium már bemutatta az úgynevezett konszolidációs csomagot a kétmilliárd euró értékű intézkedésekkel, de várhatóan további költségkímélő megoldásokat vagy további adóemeléseket is bemutat még, mert a Ladislav Kamenický (Smer) tárcája egy éven belül egy százalékponttal javítani akarja az államháztartás, ami körülbelül másfél milliárd eurót jelent.

Nyugdíjasok egyesülete: kampányolnak ellenünk

A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete élesen reagált a költségvetési tanács számításaira. Az állami elemzők jelentésének megjelenése után

közleményt adtak ki arról, hogy az intézmény dezinformációs kampányt folytat ellenük, miközben, és nemzedékek közötti viszályt szítanak a társadalomban.

Az egyesület szerint a tanács azt a benyomást kelti, hogy a nyugdíjasoknak van elég pénzük, és indokolatlanul akarnak többet. Szerintük ez az ellenzék politikai parancsára történik, hogy gyűlöletet szítson az idősekkel szemben

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.