2024. február 3., 10:34

Egymilliárd eurót kaszál az állam a dohányosokon! Mennyibe fáj ez a káros szenvedély az érintetteknek?

A dohányzás ellen egyre több állam hirdet kemény harcot. A cél a legtöbbször az, hogy a most születők vagy még kisgyermekek már ne is tudják, mi az a cigaretta. Szlovákiában egyelőre nincsenek még ilyen drákói tervek, itt leginkább a dohánytermékek árának rendszeres emelésével próbálják elvenni a nikotinfüggők kedvét a füstöléstől.

cigaretta -dohányzás
Fotó: pixabay.com

Az utóbbi években mindig februárban éri derült égből villámcsapásként a nikotin szerelmeseit a jövedéki adó emelése.

Míg tavaly egy-egy doboz cigaretta ára 20 centtel nőtt, idén az emelés mértéke 40 cent.

Ez pedig akár el is gondolkoztathat sokakat, hogy talán érdemes lenne egyszer s mindörökre letenni a cigarettát.

Nézzük összegszerűen, mivel kell szembesülniük a cigarettázóknak! Az eddig 4,80 eurós cigaretta ára 5,20 euróra duzzadt. Az öt euró sokak számára lehet lélektani határ. Ezt már tényleg sokallhatják. Akik naponta egy doboz cigit füstölnek el, azok havonta 12 euróval többet perkálnak le érte. Éves viszonylatban ez bizony már plusz 144 euró.

Talán sokakat késztethet a leszokásra, ha ezt megtoldjuk még azzal, akik napi egy dobozzal szívnak el, leszokás esetén évi 1900 eurót spórolhatnak meg. Ebből már egészen szép kis nyaralást lehetne biztosítani a család számára…

Még ennél is drágább lett az ömlesztett dohány, vagyis aki házilag, odahaza sodorta a cigarettát, annak az adóteher 40 százalékos emelésével kell számolnia. Az elektromos cigarettára és a nikotin tasakokra ugyanakkor nincs kivetve jövedéki adó.

A dohányáru jövedéki adójának emelése a Fico-kormány konszolidációs csomagjának része, amitől 106 millió eurós pluszbevételt remélnek az államkasszába. Az intézkedés következtében az állam a dohány és dohánytermékek adójából 1 milliárd eurós bevételre számíthat. A jövedéki adó és az áfa ugyanis egy doboz cigaretta árának a 80 százalékát teszi ki.
Régi áron árusíthatják ki a készleteket

Némi sebtapasz lehet a dohányosok számára, hogy nem okvetlenül február 1-től kell megérezniük a jövedéki adó emelését, ha a boltban vagy trafikban cigarettát vásárolnak. A pénzügyminisztérium ugyanis három hónappal meghosszabbította a régi zárjeggyel ellátott készletek kiárusítását, vagyis egészen április végéig. A füstmentes termékek esetében ez a határidő 4 hónap, és a házi készítésű cigarettába való dohány estében pedig 7 hónap.

A drágább, vagyis új árú dohánytermékek fokozatosan jelennek meg a pultokon.

cigaretta -dohányzás
Fotó:  pixabay.com

A dohánytermékeket forgalmazó legnagyobb cégek nehezményezik, hogy véleményeztetési eljárás nélkül fogadták el a jövedéki adó emelését. Arra figyelmeztetnek, a dohányosok jó részét érzékenyen érintheti az árnövekedés, és félő, hogy a szürke vagy a fekete piacon próbálnak dohánytermékekhez jutni.

Megéri letenni a cigit

Nem éppen szívderítő adat, hogy mennyien dohányoznak Szlovákiában. A Közegészségügyi Hivatal adatai szerint a lakosság 21 százalékára nőtt a dohányosok száma. Kis országunkban tehát 1,15 millió ember dohányzik!

Egy olvasónk arról számolt be, masszívan gyönge tíz évig cigarettázott. Az egyetemi évei alatt szokott rá, aztán 2004-ben, még jóval a családalapítás előtt, egyik napról a másikra abbahagyta. Volt időszak, amikor stresszes munkahelyén napi két dobozzal is elfüstölt, később ezt másfélre, egyre csökkentette. Elárulta azt is, neki nem voltak olyan rettenetes elvonási tünetei, mint sokaknak, amikor leszoktak.

Egy ismerős házaspár akkor mondott le a cigarettáról, mikor beköltözni készültek új házukba. A feleség édesanyja volt az, aki felhívta a figyelmüket arra, hogy a rezsi, a házra felvett hitel meg két kisgyerek költségei mellett a cigipénzt nehéz lesz kigazdálkodni. Az első két hét, elmondásuk szerint, kegyetlen volt. Még a fába is belekötöttek, nem lehetett hozzájuk szólni, annyira hiányzott nekik a nikotin. Aztán szép lassan megtanultak nélküle élni, és soha többé nem gyújtottak rá.

Egyetlen dohányos sem számolja ki, vagy nem akarja tudomásul venni, havonta mennyit költ káros szenvedélyére. Ha egy családban csak az egyik szülő dohányzik és naponta egy dobozzal szív el, akkor is – dobozonkénti 5,20 eurós áron és 30 napos hónappal számolva – mostantól havonta 156 eurót költ. Két csomag esetében az összeg 312 euró. Ez utóbbi akár egy nagyobb családi ház teljes rezsiköltségét is kiteheti...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.