2023. október 13., 12:13

Csökkent az infláció, de még nem dőlhetünk hátra

2023 szeptemberében az infláció üteme továbbra is mérséklődött: augusztushoz viszonyítva 8,9 százalékról 8,2 százalékra csökkent a pénzromlás Szlovákiában.

infláció
Fotó: Pixabay

Az árak jelentősebb csökkenésének a tanévkezdéssel összefüggő hagyományos szeptemberi áremelések tettek keresztbe. Az árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal növekedtek.

A múlt évhez képest szeptemberben átlagosan 11,3 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak. A cukor, a lekvárok és az édességek esetében jegyezhettünk fel 20 százalék feletti árnövekedést a múlt évihez képest.

2022 szeptemberéhez képest a lakhatási költségek és az energiaárak 6,5 százalékkal növekedtek.

A szállítási szolgáltatások ugyanakkor 22,5 százalékkal emelkedtek. A távközlési szolgáltatók drágulása miatt a postai díjak 5,1 százalékkal emelkedtek, az alkoholért és a dohánytermékekért pedig 9,4 százalékkal kellett többet fizetni.

A fogyasztói árindex az alkalmazottak körében 8,2 százalékkal, az alacsony jövedelmű háztartásokban 8,5 százalékkal, a nyugdíjas háztartásoknál pedig 7,9 százalékkal növekedett. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.