2023. február 24., 11:42

Az orosz-ukrán háború brutálisan megdrágította az életünket! Mi jöhet még?

Egy éve, hogy a szomszédságunkban kitört a háború, és jóformán mindennek az ára magasra szökött. Habár nem kimondottan ez volt a drágulás elindítója, de a katalizátora mindenképp. Ha holnap véget érne a háború, akkor is még sokáig éreznénk a hatását.

Bevásárlókosár - élelmiszer
Fotó: pixabay.com

Február 24-e megváltoztatta a világ menetét.  Azon napon a világ megszűnt úgy létezni, ahogy addig ismertük. Elkezdődött a hidegháború Nyugat és Kelet között, talán még sosem voltunk olyan közel a világméretű apokalipszishez, mint most.

Az átlagember kisebb-nagyobb aggodalommal figyeli a világ történéseit, fél a jövőtől, sokan a mindennapi megélhetéssel küszködnek. A legtöbb országban ugyanis a masszív áremelkedés a jellemző.

Üzemanyag, élelmiszer és jelzálogkölcsön drágáért

Európa a háború miatt nagy részben elvágta magát az orosz gáztól és olajtól. Már ez a tény önmagában is megrengette a piacokat. A kőolaj ára elképzelhetetlen történelmi magasságokba ugrott.

Ezt a benzinkutakon is megérezte mindenki, aki tankolni ment, mert napról napra egyre mélyebben kellett a pénztárcába nyúlni.

Nyár elejére a benzin literenkénti ára csaknem 2 euróra kúszott fel, ami a pandémia előtti időkhöz képest csaknem száz százalékos emelkedést jelentett.

Természetesen a boltban is megéreztük és érezzük a drágulást. A mértéke pedig drasztikus, szinte hetente változnak az árak, felfelé.

Az élelmiszerek közül az olaj és vaj ára szökött a magasba leginkább, ezt követte később a kenyér. Mindegyikről elmondható, hogy volt időszak, amikor duplájukba kerültek, mint a háború előtt.

A drágulásra reagáltak a bankok is. Hosszú évek után emelkedni kezdtek a kamatok. A növekvő infláció miatt az Európai Központi Bank is beavatkozott, és elkezdte emelni az alapkamatot. Erre reagáltak a szlovákiai bankok is.

Röpke egy év alatt a nem egész 1 százalékos kamat 4 százalékosra ugrott fel.

És a magas ingatlanárak miatt a saját otthon, lakás vagy ház sokak számára elérhetetlenné vált.

Stabil üzemanyagárak

A nagy kérdés az, mit várhatnak az emberek a következő hetekben, esetleg hónapokban. Az elemzők előrejelzései óvatosak, de azért már felfedezhetők pozitív trendek.

A benzin és gázolaj ára időközben stabilizálódott. A 2 eurós üzemanyagár nem fenyeget, jelenleg 1,60 euró körüli. Ez a múlt évhez képest kedvező árnak számít, de még mindig 20-30 centtel magasabb, mint a megszokott.

Február második felében árcsökkenés várható, főleg a gázolaj esetében. Akár 5 centtel is csökkenhet a literenkénti ára. Az európai piac jól el van látva kőolaj-termékekkel. Tovább növekszik a behozatal a Perzsa öbölből, az USA-ból, Indiából, Törökországból és Nyugat-Afrikából, magyarázta Boris Tomčiak, a Finlord elemzője.

Ez a kedvező fejlődés várható a benzin árában is.

Az élelmiszer tovább drágul, az olaj és a vaj kivétel

Továbbra is az élelmiszerek ára az infláció legnagyobb felhajtóereje, hiszen év közben csaknem 30 százalékos tempóval emelkednek.

Az emelkedés azonban lassacskán fékeződni fog. Addig azonban még néhány hónapig el kell viselnünk a magas, növekedő árakat.

Szerencsére pozitív trendeket is észre lehet venni. Például csökkenni kezdett a masszív áremelkedés két szimbólumának, a vajnak és az étolajnak az ára. Ha akciós áron vesszük, az már lassan megközelíti a háború előtti árakat.

Általánosságban elmondható, hogy még legalább másfél év, amíg az áremelkedés tempója eléri a normálisnak tekinthető évi 2-3 százalékot.

Ötszázalékos kamat a jelzálogkölcsönökre

Az olcsó jelzálogkölcsönöknek búcsút inthetünk. A 4 százalékos kamat még nem a plafon. Az Európai Központi Bank jelezte, hogy a kamatlábak emelését folytatni fogja. Hamarosan akár 1 százalékkal is emelkedhet a jelzálogkölcsönök kamata és elérheti az 5 százalékot. Tovább drágulnak a hitelek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ingatlanárak még mindig magasak, az embereknek több kölcsönt kell felvenniük, mint az elmúlt években. Az egyre növekvő kamat miatt az önálló lakhatás sokak számára megfizethetetlenné vált.

Ha nem ér véget a háború Ukrajnában, és erre nem mutatnak jelek, a helyzet ezen a téren még sokáig nem fog változni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.