2022. október 25., 08:51

A történelem első valóban globális energiaválságával nézünk szembe

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának szűkülése, valamint a kőolaj-exportáló országok termelésének visszafogása a világ első valóban globális energiaválságát idézte elő - jelentette ki Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója kedden a szingapúri Nemzetközi Energiahét nevű konferencián.

energia, lámpa, fény, illusztráció
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

A török szakember arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt emelkedik Európa LNG-importja, ugyanakkor Kínában is számítani lehet az LNG iránti kereslet megugrására, miközben a kínálat jövőre várhatóan csak 20 milliárd köbméterrel bővül.

Birol kockázatosnak nevezte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei, az OPEC+ döntését, hogy napi 2 millió hordóval visszafogják a termelést, mert az ügynökség számításai szerint idén csaknem ennyivel emelkedik majd a kereslet.

"Ez különösen kockázatos annak fényében, hogy a világ számos nemzetgazdasága a recesszió szélén táncol, és ez így globális recessziót okozhat. Nagyon szerencsétlennek tartom ezt a döntést" - mondta az OPEC+ kitermelés-csökkentéséről a török politikus.

Fatih Birol ugyanakkor hangot adott abbéli reményének, hogy az energiaválság mérföldkő lehet az energiatermelés történetében, ha felgyorsul a környzetbarát energiatermelés térnyerése, és az energiarendszer biztosabbá és fenntarthatóvá válik.

"Az energiabiztonság az átmenet első számú hajtóereje" - szögezte le a NEÜ főigazgatója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.