2023. október 13., 18:43

A szlovákiai gáztársaságok szélturbinákba fektetnének

A Szlovák Gázművek (SPP) előállt 56 millió eurós projektjével, melyben újabb szélfarm kiépítése a cél a Galántai járásában, ahol öt szélturbinát építenének 33 MW-os beépített teljesítménnyel. A turbinák Galánta Nemesnebojsza városrészén helyezkednének el.

szélturbina
Fotó: TASR

A cég reményei szerint a turbinák egy év alatt 114 GWh elektromos energia kitermelésére lesznek képesek.  A farm felépítésének költségei nagyjából az 56 millió eurós felső határt súrolják. Az SPP 2026-ban kezdené a farm építését. A projektdokumentumban feltüntette a GlobalWind atlas felméréseit, melyek szerint a szél gyorsasága ezen a területen szinte egyenrangú az erdőháti területekével.

A környezetre gyakorolt hatásról az SPP már korábban is benyújtott egy hatástanulmányt és jelezte szándékát egy másik szélpark kiépítésére Nemeskajal és Vága területein, ahol 90 milliós költségvetésből nyolc szélturbinát húznának fel.

Az SPP mellett a VE Telek cég is tervez hasonló beruházást Alsószeli területén.

Szlovákia 2050-ig a teljes szénsemlegesség mellett kötelezte el magát, és a megújuló erőforrásokra szeretné a hangsúlyt helyezni. Az SPP azt is hozzátette, állami cégként kötelességük mindent megtenni a kitűzött célok sikeres teljesítése érdekében.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.