2023. június 13., 17:07

A szállodaiparban nőttek leginkább a nominálbérek áprilisban

Az összes ágazatban emelkedtek 2023 áprilisában a nominálbérek, a legnagyobb mértékben a szállodaiparban (17%), a legkevésbé a közlekedésben, a raktározásban és az iparban (9%) – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

euró, pénz
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Ugyanakkor a magas infláció miatt a reálbérek csak a szállodaiparban emelkedtek éves összehasonlításban, összesen 2,7%-kal.

Épp ebben az ágazatban volt a legalacsonyabb az átlagkereset, ezért most kicsivel meghaladta az építőiparban is a kiskereskedelemben folyósított béreket. A reálbérek csökkenése 1 és 5% között mozog az egyes ágazatokban, például a közlekedésben, a raktározásban és az iparban.

A nominálbérek minden ágazatban emelkedtek 2023 januárja és áprilisa között, legtöbbször 10% körüli volt az emelkedés,

a szállodaiparban viszont közel ötödével nőttek a bérek.

Az év eleje óta csak a szállodaiparban sikerült tartani a reálbér-növekedést, ott 4,4%-os volt. A vendéglátásban csak 0,1%-os. A többi ágazatban csökkentek a reálbérek, az építőiparban 0,4%-kal, az informatikai és kommunikációs ágazatban 5,8%-kal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.