2023. március 3., 14:14

A reálbérek tavaly nem tudták utolérni a vágtázó inflációt

A megállíthatatlannak tűnő infláció 4,5 százalékkal értéktelenítette el a szlovákiai béreket. A reálbércsökkenés mind a nyolc megyét érintette és a gazdaság egyetlen ága sem volt képes lépést tartani az inflációval. Erről a Statisztikai Hivatal tájékoztatott pénteken.

malacpersely
Fotó: unsplash.com

A havi átlagbér a szlovák gazdaságban 1304 eurót tett ki, ami éves összehasonlításban 7,7 százalékos emelkedést jelent. Reálértéke viszont 4,5 százalékkal csökkent.

Ilyesmire utoljára 2011-ben és 2012-ben került sor, közvetlenül a gazdasági válság után.

Nominálisan ugyan nőttek a bérek minden szektorban, de az inflációval nem bírták tartani a tempót.

A reálbérek csökkenése 2022-ben leginkább – 9,1 % százalékkal – az egészségügyben és szociális szférában dolgozókat érintette, de az oktatásügyben dolgozók reálbére is 7,2 százalékos csökkenést mutat.

A legkevésbé – 0,4 százalékkal – a művészetek és szórakoztatás területén és a rekreációban tevékenykedők reálbére csökkent, az építőiparban dolgozóké pedig csupán 1 százalékkal.

Az iparban 6,5 százalékos nominálbér-emelés volt tavaly, a reálbérek viszont 5,6 százalékkal csökkentek.

Több mint ezer euró

2022-ben csak Pozsony megyében volt magasabb az átlagbér az országosnál.

Az ország leggazdagabb régiójában 1599 euró volt az átlagbér.

Mind a nyolc megyében növekedett a bruttó átlagkereset és most először már mindenütt meghaladta az 1000 eurót.

A legalacsonyabb átlagbér, havi 1011 euró még mindig Eperjes megyében van. A reálbérek is itt csökkentek a legnagyobb mértékben, 6,2 százalékkal. A legkisebb mértékben pedig – 3,3 százalékkal – Besztercebánya megyében csökkentek, tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.