2022. december 31., 14:25

A második nyugdíjpillér is változik, de nem januártól! Mire érdemes odafigyelnünk?

Az elmúlt hónapokban a kormány több változást kezdeményezett, és a parlamentben sikerült többséget is szereznie ezekhez. Így változásokból lesz bőven a 2023-as évben, ezek közé tartozik a második nyugdíjpillér is.

Euró
Illusztrációs kép
Fotó: unsplash

Ez a terület a jövendő nyugdíjasokat érinti, de míg a nyugdíjak már januártól emelkednek, s a szülői bónusz is az új évtől életbe lép, a második nyugdíjpillért érintő változások júliustól lesznek érvényesek. Igaz, jobb ha tudja, mire érdemes odafigyelnie már korábban is.

A jövő évi változások azokat érintik majd, akik 1968 után születtek, s jelenleg nem az indexált alapban spórolnak. A korábban jelzettek alapján minden érintett februárig tájékoztatás kap arról, hogy miként érinti változás. A nagy kérdés, hogy milyen következményekkel jár majd a változás, hiszen a munkaügyi minisztérium szerint jelentős előrelépést hoz a megtakarított pénzmennyiség szintjén, vagyis a második pillérben lévő személyek nyugdíja akár több mint a felével is növekedhet az elkövetkező évtizedekben.

Nézzünk pár fontos kérdést:

A változás érinti azokat is, akik először kezdenek a nyugdíjukra takarékoskodni?

Igen, azok, akik 2023 májusától kezdenek el takarékoskodni, már automatikusan a indexált alapba kerülnek.

Hány személyt érint a változás?

A nyugdíjakat kezelő pénzügyi intézmények szerint 1,1 millió szlovák állampolgárt, akiknek jelenleg 5,6 milliárd eurós megtakarításuk van.

Kötelezővé válik a második nyugdjípillérben való részvétel?

2023 májusától a 40 év alatti nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára igen. Két éven belül a belépéstől azonban ki is léphetnek, a belépéstől számított 180 napon belül pedig maguk választhatnak igényeik szerint nyugdíjpénztárat. Ha nem választanak, akkor a Szociális Biztosító választ nekik a pénztárak abc-sorrendje alapján, de ezt az intézményt később megváltoztathatja a takarékoskodó.

Változik a nyugdíj kifizetésének módja is?

Igen, ez a változás 2024-től lép érvénybe. A megspórolt összeg egyik része ún. programozott módon kerül kifizetésre, ennek hossza az átlagéletkor függvényében lesz meghatározva a nyugdíj kezdetéhez képest. A megtakarított összeg másik fele pedig továbbra is növekedhet az alapokban, s a programozott időszak végén ebből vásárolható meg az élethosszig tartó nyugdíj. Az egyszeri kifizetés módjának feltételei még pontosításra várnak, de ennek adóterhei lesznek.

Csökken a nyugdíjpénztáraknak fizetett illetékek mértéke is?

2023. januárjától ezen a téren is változásra számíthatunk, két illeték ugyanis megszűnik, de a nyugdjípénztárak magasabb összeget számlázhatnak a nyugdíjalapok kezeléséért. A tárca elemzése szerint viszont így is csökken az illetékek mértéke, amely hosszabb távon növelheti a megtakarított összeget.

Növekszik a rendszerbe befolyó jövedelemrész aránya?

Eddig a havi a bruttó keresetünk 5,5% került a második pillérbe, de jövőre már 5,75 százalék, 2024-ben pedig 6 százaléknak kellett volna a rendszerbe kerülnie. A változást viszont jegelték, s az elkövetkező években is a bérünk 5,5 százaléka kerül majd a nyugdíjpénztárak által kezelt alapokba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.