2022. február 8., 17:48

A Ján Budaj vezette környezetvédelmi tárca 314 ezer eurós elemzést titkosított

A bősi erőműre vonatkozó elemzésért 314 ezer eurót fizettek ki, de hogy miért is pontosan, azt nem lehet tudni.

Vladimír Kollár Ján Budaj Bős
Vladimír Kollár és Ján Budaj a bősi gáton
Fotó: TASR

Titok marad, miért fizettek ki a Grant Thornton társaságnak egy elemzésért 314 ezer eurót, mert a Vízgazdálkodási Építésügyi Vállalatnál (Vodohospodárska výstavba) így döntöttek. A döntésüket a környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj is jóváhagyta.

Egy ilyen elemzésnek a különféle alternatívák nyereségessége mellett azt is tartalmazni kell, hogy azok mennyire terhelik meg az államkasszát, hogy az adófizetőkről már ne is beszéljünk.

A fönti eset azért is kényes ügy, mert a mostani kormánykoalíció nagyobb átláthatóságot ígért, s ezt az ígéretét a kormányprogramban is több tucatszor megismételte.

Az elemzést a Vízgazdálkodási Építésügyi Vállalat rendelte meg, és annak már múlt nyárra el kellett volna készülnie, de azt csak az elmúlt év végére készült el. Ráadásul az elemzés nyilvánosságra hozatalát is elutasították a kritikus infrastruktúrára vonatkozó törvényre hivatkozva, mert a bősi erőmű ilyennek minősül.

A minisztérium nem tudott arra választ adni, miért veszélyes egy bősi erőműről készített elemzést közzétenni. Ján Budaj szóvivője, Jana Žjak beismerte, hogy

nem vizsgálták meg, hogy az elemzés közzététele valóban veszélyeztetné-e a bősi erőművet, de a törvényes kötelességüket teljesítették”.

Ján Budaj hivatala ráadásul belső anyagnak minősítette át az adófizetők pénzéből fizetett elemzést.

A titkosítható, úgynevezett „érzékeny” információknak a törvény szerint több kritériumnak is eleget kell tenniük, hogy ne lehessen visszaélni ezzel a lehetőséggel a hivatalok részéről, ahogy az korábban gyakran megtörtént.  A korábbi időszak titkosított dokumentumainak egy részét pedig épp a mostani kormány érvénytelenítette, mert nem találta indokoltnak a titkosításukat.

Az is kérdéses, hogy a Grant Thornton elemző cég hozzájuthatott-e titkosított információkhoz. A minisztérium biztonsági részlegének igazgatója, Branislav Ragan az aktuality.sk erre vonatkozó kérdésére nem tudott válasz adni.

Kritikus infrastruktúra minden olyan objektum, szolgáltatás és rendszer, amelyeknek a megsemmisítése megbénítaná az állam működését vagy veszélyeztetné a lakosságot, mint például a csatornahálózat, a villanyvezetékek, a kórházak és az autópályák.

Ha tehát a közlekedési vagy egészségügyi minisztériumban is Ján Budaj okfejtése szerint járnának el, minden az úthálózat vagy a kórházak fejlesztésére vonatkozó gazdasági elemzés titkosítva lehetne. Ilyesmit pedig még Robert Fico regnálása alatt sem engedhettek meg. Akkoriban is fény derülthetett több hamisításra a nyilvánosságra hozatalnak köszönhetően.

Ellentmond a titkosításnak az is, hogy például a bősi erőműhöz tartozó körtvélyesi tározó gazdasági és műszaki elemzése, ami még 2020 nyarán készült, mindenki számára teljes mértékben elérhető. 

Titkosak lehetnek a védelmi minisztérium beszerzéseire vonatkozó információk, amelyek nem nyilvános versenypályázatok tárgyai és titkos szerződéseket is tartalmazhatnak.

Ez azonban nem vonatkozik az erőművek javítására vonatkozó munkákra. Ezek elvégzésére az állam nyilvános pályázatot hirdet meg, és a hozzájuk kapcsolódó szerződések is nyilvánosak. Ami a bősi elemzést illeti, ha az titkosítandó adatokat tartalmaz, azokat külön kellett volna választani, és az elemzést legalább részben nyilvánosságra kellett volna hozni.

A költségvetési szabályokra vonatkozó törvénymódosítás szerint ráadásul kötelező is nyilvánosságra hozni minden 40 millió euró fölötti tervezetet.

És éppen Ján Budaj állt korábban az átláthatóságért folyó küzdelem élén. Úgy látszik, az ő esetében is érvényes a közmondás: más szemében a szálkát is, a magáéban a gerendát se.

A  Vízgazdálkodási Építésügyi Vállalat élén, amely Bős rekonstrukciójáról is dönt, Vladimír Kollár áll. Az általa vezetett cég rendelte meg a 314 ezer eurós elemzést.

Kollár személyével kapcsolatban az Állítsuk meg a Korrupciót Alapítvány már több kétes esetre figyelmezetett. És Kollár nincs egyedül. Más érintett személyek is vannak körötte, akik közül a leginkább figyelemre méltó a Smer rendőrségi vizsgálat alatt álló oligarcha támogatója, Jozef Brhel. Neki kellett volna eredetileg elvégezni az elemzést, de a megbízását a vízgazdászok később hatálytalanították és új pályázatot írtak ki, amit a pozsonyi székhelyű Grant Thornton Advisory nyert el.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.