2023. március 9., 13:24

A garázsok jelentik a megoldást az inflációval fémjelzett időkben?

Abban az időszakban, amikor a gazdaság tíz százalék feletti pénzromlást mutat, sokan keresik a lehetőséget, hova fektethetnék be megtakarításaikat. A számos alternatíva között rövid távon a garázsok is kedvező megoldást jelentenek.

garázsok
Fotó: unsplash.com

A Trend.sk cikkében arra világít rá, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházási lehetőségek jócskán beszűkültek, mert az ingatlanok a magas kamatlábak miatt nehezen elérhetővé váltak, s a banki termékek legjava még az inflációtól sem védi meg a megtakarításaikat. A hosszabb távra építő befektetések pedig majd a következő években kezdenek jelentősebben növekedni, az átlagpolgár pedig rövidebb távú eredményeket szeretne látni.

Ebben a tekintetben egyre népszerűbbé váltak a befektetési szándékkal vett garázsok. Ezek az ország különböző helyszínein ugyan eltérő áron szerezhetők be, de egy átlagos 30 ezer euróért megvásárolható garázst, 100-140 euróért ki lehet adni havonta. Jelentősebb beruházást és figyelmet nem igényel, s amikor a piaci ára emelkedik, a tulajdonos tovább értékesítheti. 

Az elemzők szerint akár évi 20 százalékos hasznot is hozhat így ez a befektetés, a klasszikus pénzpiaci termékek ezzel nem tudnak versenyezni. Sőt, a kezdeti beruházás nem is kíván olyan jelentős összeget, miközben az egyre növekvő autószám miatt a parkolás egyre nagyobb probléma már a közepes méretű szlovákiai városokban is. Ez a helyzet ugyanakkor tovább javítja a garázsok tulajdonosainak lehetőségeit, ezzel együtt pedig az árak emelkedését is magával hozza.

A parkolási politika pedig a városok szempontjából kulcsfeladat, a megoldáshoz egyre több helyen emelik a parkolási díjat is, a helyzet viszont ennek ellenére országszerte nem fog rövid távon megoldódni. Éppen ezért, ha gazdasági szempontból a garázsok vásárlása nem is tűnik olyan látványos befektetésnek, néhány évig még vélhetően kedvező megtérülést hoz a tulajdonosoknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.