2024. június 11., 12:21

A cigarettázás egyre több pénzt húz ki a zsebünkből

A dohányfogyasztás fokozatosan csökken Szlovákiában. Az állam viszont egyre nagyobb bevételre tesz szert a dohánytermékek fogyasztási adójából. Az ugyanis folyton emelkedik.

cigaretta -dohányzás
Fotó: pixabay.com

Habár a dohányosok egyre újabb alternatívákat keresnek a hagyományos cigaretta helyett, az állam olyan törvénymódosítást készített elő, amivel megadóztatná az elektromos cigaretták patronjait, a nikotin zacskókat (snüssz) és más nikotin tartalmú termékeket.

Az utóbbi öt évben nagyjából 7 százalékkal csökkent a dohányfogyasztás, 5000 tonna alatt van.

Ugyanakkor a kormányhivatal mellett működő stratégiai és elemző intézet elemzői szerint a dohánytermékek fogyasztási adója 2020 óta folyamatosan növekszik.

2023-ban 168 millió euróval több adót szedtek be dohánytermékek után, mint 2019-ben. Ez pedig 22 százalékos emelkedést jelent. Az állandó adóemelés ellenére, ami a dohánytermékek drágulását okozza, a cigarettázók még mindig nehezen mondanak le szenvedélyükről.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.