2023. október 5., 12:46

A bérek továbbra sem érik utol az árakat

A reálbérek növekedésére valószínűleg a következő évig várni kell. Erről a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke, Peter Kažimír számolt be.

Szlovák Nemzeti Bank
Fotó: TASR

Kažimír szerint a vártnál gyorsabb inflációcsökkenés és a bérek dinamikus növekedése jó hírnek számít, azonban a bérek növekedése továbbra is elmarad az infláció mértékétől.

A Nemzeti Bank az idei reáljövedelmek 1,2%-os csökkenésére számít.

Az őszi prognózis nem sokban különbözik a nyáritól, azonban a gazdasági növekedésre tett becsléseket csökkentették. A következő évben a reálbérek 2,3%-kal növekedhetnek, majd 2025-ben további 2%-kal.

A munkaerőpiac továbbra is stabil, azonban a szlovák gazdaság még mindig munkaerőhiánnyal küzd. Kažimír az átgondolt migrációs politikában látja a probléma megoldását.

A központi bank becslései az idei évi infláció elérheti a 11%-ot. A jövő évre ez az arány 6% alá eshet vissza, amely ugyan javulást mutatna a nyári becslésekkel szemben, azonban a Nemzeti Bank ezt továbbra is magas inflációszintnek tartja.

A helyzet 2025-re normalizálódhat, ekkorra az infláció 3%-ra csökkenhet – tette hozzá Kažimír. 

A gazdaság az első félévben várakozásokon felül teljesített. Az autóiparnak sikerült megfékeznie a magánfogyasztás csökkenését, ennek is köszönhetően a gazdaság növekedése nem változott.

Az előrejelzések szerint a gazdasági növekedés a következő évben negatív irányba mozdulhat el. Ennek okát a nemzetközi környezet mellett a hazai fogyasztásban kell keresni. Az NBS becslései alapján a szlovák gazdaság a jövő évben 2,7%-kal növekedhet, amely 0,6 pontos változást jelent az előző prognózissal szemben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.