Zuzana Čaputová és Róbert Mistrík kölcsönösen támogatni fogják egymást

hirek.sk | TASR 2019. január 22., 16:12

Zuzana Čaputová és Róbert Mistrík államfőjelöltek megegyeztek, hogy a felméréseken gyengébben szereplő jelölt támogatni fogja az erősebbet már az elnökválasztás első fordulója előtt is. Ezt Mistrík közölte az újságírókkal a munkaebéd után, melyen Igor Matovič, az OĽaNO elnöke is részt vett. Az információt Čaputová is megerősítette, aki nem lát problémát abban, hogy visszalépjen Mistrík javára, ha az ő esélyei lesznek jobbak.

Fotó: TASR

„Az elnökválasztással kapcsolatban három lehetőség merül fel. Vagy a Smer-SD jelöltje, vagy egy szélsőséges jelölt, vagy pedig egy tisztességes és demokratikus jelölt győz. A mi felelősségünk, hogy a demokratikus oldalról kerüljön ki az új államfő. Megegyeztünk, hogy felelősségteljesen fogunk eljárni, és az, hogy ki kit fog támogatni, az esélyektől függ” – fejtette ki Mistrík.

Čaputová szerint a Szlovákia előtt álló egyik legnagyobb kihívás az, hogy szembenézzen az igazságtalansággal és a tisztességtelen eljárásokkal. Hozzátette: ő is a felelős magatartást preferálja. „Nem fogom veszélyeztetni az országot azáltal, hogy a jelöltek között maradok, ha az a veszély fog fenyegetni, hogy a második fordulóba az antidemokratikus elvek képviselői kerülnek” – mondta.

Azt, hogy a jelölteknek sikerült megegyezniük, Matovič is értékelte. Hozzátette: abban is megállapodtak, hogy két hét múlva újra találkoznak. Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője elmondta: a mozgalom olyan elnököt akar, aki hídként fogja összekötni az embereket, összekötő kapocs lesz a konzervatívok és a liberálisok között és mindig az igazság pártján fog állni. „Nagyon örülök, hogy ezek a jelöltek felelősségteljesen viselkednek” – fűzte hozzá.

Matovič nem zárta ki, hogy az OĽaNO a szóban forgó páros győztes tagját nem csak szóban, hanem anyagilag is támogatni fogja. A mozgalom harmadik félként a jelöltnek legfeljebb 100 000 eurót kínálhat fel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS