Zuzana Čaputová aláírta a kötelező óvodalátogatásról szóló törvényt

hirek.sk | TASR 2019. július 10., 16:40

Zuzana Čaputová köztársasági elnök aláírta az ötéves gyerekek iskola előtti kötelező óvodalátogatásáról szóló törvényt. A rendelkezés 2021. január 1-jén lép életbe.

Illusztrációs felvétel Fotó: archívum

A törvény a gyerekekkel otthon foglalkozók végzettségét is szabályozza. Az eredetileg javasolt felsőfokú pedagógiai végzettség helyett középiskolai érettségit szab meg. A törvénymódosítás pontosan megszabja az osztálylétszámokat is.

Az oktatási tárca úgy tájékoztatta a TASR-t, hogy a nemzeti tesztelések eredményeinek javulását várják a rendelkezéstől.

A minisztérium meglátása szerint a kötelező óvodalátogatásnak főleg a rossz szociális helyzetben lévő családok gyerekei számára lesz pozitív hozadéka.

Martina Lubyová oktatásügyi miniszter üdvözölte a köztársasági elnök döntését. Szerinte ez az egyik legfontosabb lépés a jobb eredmények és a marginalizálódott roma közösségekben élő gyerekek felzárkóztatása felé.

A törvény egyebek mellett megtilt mindenféle politikai tevékenységet az iskolákban, és kötelezővé teszi a pedagógusok számára a feddhetetlenségi bizonyítvány bemutatását.

Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) arra kérte az elnök asszonyt, hogy ne írja alá a törvényt.  A társulás szerint a kötelező óvodalátogatásról szóló törvény nincs összhangban az alkotmánnyal és technikai gondokat okoz. Martina Goffová, az elnöki iroda sajtóosztályának munkatársa úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy az elnök asszony megérti egyes szülők és a ZMOS aggodalmait. Az elnöki iroda ugyanakkor hozzátette, az EU többi tagállamával összehasonlítva „Szlovákiában komoly a lemaradások vannak az iskolakezdést illetően. Az iskolakezdés előtti kötelező óvodalátogatás bevett gyakorlat ennek a problémának a kiküszöbölésére a környező országokban”. A módosítás kivételeket engedélyez azoknak a szülőknek, akik otthon akarják felkészíteni a gyereküket az iskolára, ami az elnök asszony szerint megfelelő válasz a fenntartásokra.

A ZMOS az Alkotmánybírósághoz fordul az óvodatörvény miatt

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása Alkotmánybírósághoz fordul az ötödik életévüket betöltő gyerekek számára kötelező óvodalátogatást előíró törvény miatt.

„Meggyőződésünk, hogy a törvény Alkotmánysértő, emellett sérti az önkormányzatiság elvét is, melynek betartására Szlovákiai kötelezte magát az európai charta ratifikálásával” - nyilatkozta a TASR-nek Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője.

A ZMOS szerint a törvény több rendelkezése is alkotmánysértő.

„Az Alkotmány és az európai önkormányzati charta szerint sem ruházhat át az állam jogköröket az önkormányzatokra úgy, hogy ne teremtené meg hozzá az anyagi fedezetet is. Ez most nem így történt.  Például a törvény magyarázatában az áll, hogy bevezetésének anyagi hatása az önkormányzatok költségvetésére 0 euró lesz” – magyarázta Kaliňák.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS