Zengett a magyar himnusz Pozsonyban - VIDEÓVAL

Radi Anita 2019. május 05., 19:31

A kedvezőtlen időjárás ellenére több százan jelentek meg Pozsonyban a szlovák parlament előtt az ország minden szegletéből, határon innen és túlról, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot a botrányos himnusz-törvény elfogadásával kapcsolatban.

Fotó: Bodó Károly

A "Himnuszunk a szabadságunk" nevezetű tüntetés május 5-én két órakor kezdődött a pozsonyi vár mellett, a parlament épülete előtt a Felvidéken népszerű, az Ismerős Arcok együttes már-már felvidéki himnuszként is nevezhető szerzeményének, a "Nélküled" című dalának éneklésével.

Halász Béla, a rendezvény egyik szervezője ismertette, a mai napon Pozsonyban, ahol a magyar történelem talán legnagyobb csatája zajlott, és megannyi magyar királyt koronáztak meg, a magyar himnuszt kell most megvédenünk.

A szlovák parlament ugyanis olyan törvényt hozott, amely kifejezetten a magyarok ellen irányul, és amely tiltja és bünteti a magyar himnusz éneklését. Azt a himnuszt és nemzeti imát, amely összeköti a magyar nemzetet - a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és a nagyvilág összes magyar emberét. „108 parlamenti képviselő szavazta meg ezt a törvényt, köztük sajnos magyar képviselők is” – fogalmazott Halász Béla.

„Olyan magyarok, akik ezt állítólag figyelmetlenségből tették, magyarázkodtak, bocsánatot kértek, megint magyarázkodtak, majd elnökük (Bugár Béla – szerk.megj.) azt mondta, ennek a tüntetésnek semmi értelme, és a törvény is rendben van. Ez megbocsáthatatlan. Ezzel bebizonyították, hogy teljesen alkalmatlanok a politikai képviseletre”

– mondta Halász Béla.

„Egy olyan országban élünk, ahol mindannyian háborús bűnösek vagyunk, ahol nem vagyunk egyenrangú polgárok, ahol büntetlenül vernek rendőrök szurkolókat, büntetlenül verik meg és hurcolják meg Malina Hedviget, ahol az autonómia szitokszó, ahol a déli régiókat teljesen elhanyagolják, ahol a magyar nyelv nem egyenrangú a szlovákkal, ahol Párkány nem lehet Párkány, és ahol provokációként Štúr-szobrot állítanak. Ezért ma nemcsak a himnuszunkat nem hagyjuk, hanem szóvá teszünk mindent, amiről eddig sem lett volna szabad hallgatni. Az elmúlt 30 évben a felsorolt okok miatt is 110 ezerrel kevesebb lett a felvidéki magyarok száma” – mondta el Halász Béla.

Fotó: Bodó Károly

Elhangzottak a magyarok követelései

„Kérjük és követeljük a jelenlegi állami jelképekről szóló törvény eltörlését és megváltoztatását, a Beneš-dekrétumok felülvizsgálatát, a jogtiprások következményeinek kárpótlását és jóvátételét, Esterházy János teljes rehabilitálását, a Szlovák Köztársaság területén a magyar nemzeti közösség államalkotó nemzetté nyilvánítását az alkotmányban, és a magyar nyelvnek a szlovákkal egyenrangúvá tételét.

Kérjük és követeljük továbbá, hogy szlovák kormány és parlament kérjen bocsánatot Zsák Malina Hedvigtől és családjától, a kettős állampolgárságról szóló törvény eltörlését, a szabad nyelvhasználatot, és jelképeink, többek között a magyar zászló használatát. A felvidéki magyar nemzeti közösség számára csak olyan érdekképviselet elfogadható, amely mindezt vállalja, programjára tűzi, és kiáll mellette” - hangzott el a tüntetésen.

Ondrej Dostál is támogatásáról biztosította a felvidéki magyarokat

A tüntetés során elhangzott, hogy egyetlen ember volt, aki kiállt a magyarság mellett a botrányos himnusz-ügy kapcsán, mégpedig egy szlovák képviselő, Ondrej Dostál (SaS), aki a mai tüntetésen is részt vett, hogy ezzel is támogassa a felvidéki magyarokat.

Ondrej Dostál elmondta, azon szlovák emberek és politikusok nevében van most itt, akik nem gondolják, hogy be kellene tiltani Szlovákiában a magyar, vagy bármelyik más himnuszt. Hangsúlyozta a szabadság tiszteletben tartásának, és a másik fél megértésére való törekvésnek a fontosságát.

Ismertette, hogy egy szabad és demokratikus társadalomban nem megengedhető, hogy a törvény olyan dolgokat tiltson, amelyekkel nem ártunk más embereknek, vagy az államnak.

Bármelyik demokratikus ország himnuszának eléneklése pedig nem árt senkinek és semminek. Egy ilyen dolgot nem lenne szabad betiltani. Ennek ellenére ez megtörtént a szlovák parlamentben

– mondta Dostál.

A szlovák képviselő rámutatott, a szlovák nacionalisták ezt a törvénymódosítást tudatosan terjesztették be, tudták mit fog ez eredményezni.  Partnereik és szövetségeseik pedig nem vették észre, nem voltak elég elővigyázatosak, nem figyeltek eléggé arra, kivel is kormányoznak együtt.

Képgalériánk:
Fotó: Bodó Károly

Ők valójában Ján Slota követőivel kormányoznak, Andrej Danko ugyanis Ján Slota  nyomdokaiba lépett. "Azt hittük, hogy már semmi olyan nem következhet be, mint a kilencvenes években, de mégis hasonló dolog fenyeget bennünket" – mondta Dostál.

Az SaS képviselője hangsúlyozta a másik fél iránti megértésre való törekvés fontosságát, mert ez az ami a világ összes nacionalistájából hiányzik. Nem akarják a másikat megérteni, nem akarják tudatosítani, hogy amit tesznek, az a másik félben mit vált ki –  nyilatkozta Dostál.

Korpás Éva előadóművész közös éneklésre hívta a tüntetés résztvevőit, akikkel együtt elénekelte 'A csitári hegyek alatt" című magyar népdalt.

Édesanyánktól kaptuk anyanyelvünket és kulturális értékrendünket

Neszméri Tünde, a Csemadok képviselője a tüntetésen elmondta, a Csemadok érdekvédelmi és kulturális szervezetként az elmúlt hetven évben mindig kiállt a magyar oktatás mellett. Felemelte a szavát a jogtiprások ellen, tiltakozott a nyelvtörvény értelmetlen szankciói miatt. Kulturális és közművelődési szövetségként feladatának tekinti a magyarság kultúrájának megtartását és megélését.

Nemzeti létünkhöz kultúránk, népdalaink és a magyarság jelképei mellett hozzá tartozik nyelvünk is, amelyet édesanyánktól örököltünk.

Ma ünnepli a magyarság az anyák napját, ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbbünk édesanyjától kapta anyanyelve mellett azt a kulturális értékrendet is,

ami miatt ma itt vagyunk, aminek okán úgy érezzük, ki kell ide állnunk és fel kell emelnünk a szavunkat az értelmetlen, soviniszta törvény ellen, amely a nemzeti lobogónk használatának tiltása után  himnuszunk éneklését is megtiltaná – mondta el Neszméri Tünde.

Fotó: Radi Anita

Mindennapos harcot kell vívni magyarságunkért

A Csemadok képviselője hangsúlyozta, a felvidéki magyarság mai helyzetére jellemző, hogy sok helyütt ma is sérelmezik, ha magyarul beszélünk. Állandóan harcot kell vívnunk az anyanyelvi oktatásért. Kultúránk támogatása még ma is hiányos, az anyaország segítsége nélkül képtelenek lennénk megszervezni rendezvényeinket, holott itt fizetünk adót és hűségesek vagyunk szülőföldünkhöz.

Nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek, továbbra is meg kell maradnunk magyarként szülőföldünkön. Ehhez viszont az kell, hogy nemzeti jelképeinket, zászlónkat, címerünket ne csak a szívünkben hordozhassuk, hanem használhassuk is azt, hogy nemzeti imánkat, mely nemcsak egy ország, hanem egy nép himnusza, elénekelhessük, és továbbra is kérhessük: Isten, áldd meg a magyart!

A következő előadó Écsi Gyöngyi népdalénekes, előadóművész volt, aki a tömeggel közösen elénekelte a Felszállott a páva című népdalt.

Harangozó Gyula, felvidéki származású Kossuth-díjas művész is felszólalt a méltatlan törvény elfogadása ellen. Másfél évtizede az Európai Unió tagjai vagyunk, ahol minden ország megpróbálja a saját identitását megőrizni, és használni anyanyelvét. A felvidéki magyarságot nézve nagyon fontos elmondani, hogy

rendesen dolgozó, becsületesen adót fizető és országot építő polgároktól van szó,

akiktől most meg akarják vonni a saját nemzetük manifesztálását, és azt, hogy naponta megélhessék magyarságukat, hogy magyarul tanulhassanak, és magyarul beszélhessenek – mondta Harangozó Gyula.

A tüntetést a magyar Himnusz eléneklésével ért véget Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik frontemberének felvezetésével.

A tüntetés során jelentették be, hogy Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke meghívta a tüntetés szervezőit, majd sajtótájékoztatót tart.

A rendezvény főszervezői Németh Titusz, Samu István és Halász Béla voltak.  A rendezvényt támogatta a Csemadok és a Magyar Közösség Pártja is. Több más elnökségi tag társaságában jelent volt Menyhárt József országos elnök is.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS