HIRDETÉS

Vörös szmogriadó Kassán és Besztercebányán

hirek.sk 2018. március 06., 13:12
POZSONY. Mivel Kassán és Besztercebányán rosszabbodott a légszennyezettség, ezért a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet ezekre a térségekre vonatkozólag a legmagasabb szintű, vörös szmogriadót rendelte el.

Kassán és Besztercebányán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) köbméterenként 157 mikrogrammnyi PM1O részecskét mért. A magas kibocsátás a szilárd tüzelőanyagokkal történő fűtésnek, továbbá a közlekedésnek és az ipari üzemeknek „köszönhető“. Kedden a meteorológusok nem számítanak a helyzet jelentős javulására.

Szmoghelyzetet (több mint 100 µg/m3 por esetén) jelentett ki az SHMÚ kedden Korompa (Krompachy), Nagyida (Ve¾ká Ida), Jolsva (Jelšava), Eperjes, Zsolna, valamint Privigye  és környéke esetében is. Továbbra is érvényes a riasztás Rózsahegy (Ružomberok), Nyárasd (Topo¾níky), Nyitra, Pozsony, Malacka (Malacky), Szenice (Senica), Turócszentmárton (Martin), Ruttka (Vrútky) és Nagyszombat esetében is.

Az SHMÚ felhívja a figyelmet arra, hogy a PM10 porrészecskék krónikus és heveny megbetegedéseket egyaránt okozhatnak. Az azokra legérzékenyebb népességhez az idősebb emberek, valamint a szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi megbetegedésekkel küszködők, továbbá az allergiás és asztmás betegek, a kisgyermekek és az állapotos nők tartoznak.

Az érzékeny embereknél az akut hatások már 100 µg/m3 esetében megmutatkoznak: a porrészecskék ingerlik a szem, az orr és a szájüreg nyálkahártyáját, valamint mellkasi nyomás érzetében, köhögés formájában és fejfájásban is megmutatkoznak. Az asztmásoknál görcsök, rohamok és további légzőszervi problémák léphetnek fel.

A krónikus hatások akkor mutatkoznak meg, ha a szervezet tartósan és ismételten ki van téve a PM10 részecskék hatásának. Olyankor légzőszervi-, illetve tüdőgyulladás léphet fel, s a szervezet kevésbé lesz ellenálló a különféle káros hatásokkal szemben.

Az SHMÚ szmoghelyzetben azt ajánlja, hogy korlátozzuk mozgásunkat a szabadban, csökkentsük szervezetünk fizikai megterhelését és rövidebb ideig szellőztessük az egyes helyiségeket. A lakosságnak nem szabadna elégetnie a hulladékot, a fával történő fűtés során pedig csak jól kiszárított tüzelőanyagot szabad használni.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS