Volt SIS-tag: ifj. Kováè elhurcolását Ivan Lexa irányította

hirek.sk 2018. január 10., 09:29
POZSONY. A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egyik volt tagja, ¼uboš Kosík, aki 1995-ben részt vett ifj. Michal Kováè elhurcolásában, azt állítja, hogy az emberrablást a SIS akkori vezetője, Ivan Lexa irányította.

„Mindent Ivan Lexa irányított. A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) képviselőinek minden lépéséről tudott“ – írja Kosík a Sme napilapnak eljuttatott nyilatkozatában. Hozzátette: az akciót a közelben levő szolgálati gépkocsiból a titkosszolgálat volt igazgatóhelyettese, Jaroslav Svìchota ellenőrizte. Lexa Kosík szerint az irodájából osztogatta a parancsokat.

Kosík közölte, vallomást akar tenni az ügyről. Nyilatkozatában hangsúlyozza: tudatában van az esetleges jogi következményeknek. Azt is hangsúlyozta, hogy nem áll kábítószer vagy alkohol hatása alatt, illetve senki semmire nem kényszerítette őt.

Nem lesz egyhamar tárgyalás

A Pravda napilap decemberben arról tájékoztatott, hogy az ifj. Michal Kováè elhurcolásával kapcsolatos bírósági tárgyalás nem kezdődik el egyhamar. A pontos időpontot még a Pozsonyi III-as számú Járásbíróságon sem ismerik, amelynek ez ügyben cselekednie kell. Az okiratokat még mindig tanulmányozza a bíró és Marek Para ügyvéd, aki a vádlottat, Ivan Lexát képviseli. Az ügyvéd annak lehetőségét sem zárta ki, hogy a tárgyalást esetleg egyáltalán el sem kezdik.

Ivan Lexa

A vonatkozó aktákat június óta Karol Posluch bíró tanulmányozta. Hozzávetőleg 20 ezer oldalnyi dokumentumról van szó. Az eset kapcsán Lexa mellett további 12 személyt vádolnak. Köztük vannak a SIS egykori tagjai is, akik az akták szerint közreműködtek az emberrablás során.

2017 novemberében Pavol Adamèiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a szenátus elnöke már tanulmányozta az ügyiratot, amivel ezt követően a vádlottak és ügyvédeik is megismerkedtek. Lexa jogi képviselője, Para azonban nem erősítette meg az információt, hogy az akták már a vádlottak és ügyvédeik kezében vannak. „Az most a bíró irodájában van, mi pedig csak január 15-től tanulmányozhatjuk” – mondta el Para.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS