Viliam Èislák az új egészségügyi miniszter

hirek.sk 2014. november 06., 17:33
POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök csütörtökön délután az elnöki palotában elfogadta Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter lemondását, és utódjává a tárca eddigi államtitkárát, Viliam Èislákot nevezte ki.

Zvolenská lemondásával Robert Fico kormányfő hétfői felszólítására reagált, miszerint a pöstyéni CT-vásárlás miatt mondjon le miniszteri posztjáról. Zvolenská távozása után a kormányt teljes egészében férfiak alkotják. 

Andrej Kiska miután elfogadta Zvolenská lemondását, azonnal ki is nevezte az új tárcavezetőt, a 42 éves Viliam Èislákot, aki eddig államtitkára volt a minisztériumnak.

Viliam Èislák 1972-ben született Kassán. Miután befejezte tanulmányait a Comenius Egyetem Orvostudományi Karán, visszatért szülővárosába, ahol a kórházban orvosként tevékenykedett.
Később a poprádi helikopteres mentőszolgálatnál dolgozott, egy idő után a Kassai Mentőszolgálat vezetője lett. A rozsnyói kórházban a gyógyításért és megelőzésért felelős igazgatóhelyettes volt. Mielőtt az egészségügyi minisztériumban kezdett dolgozni, az Egészség világa (Svet zdravia) elnevezésű kórházlánc számára dolgozott, amelynek a Penta pénzügyi társaság a tulajdonosa.

Zvolenská exminiszter is a Pentának dolgozott, mielőtt az egészségügyi miniszteri székbe került, ő korábban a Penta egészségügyi biztosítójában, a Dôverában dolgozott.

Èislákot 2012. áprilisában nevezték ki az egészségügyi tárca államtitkárává. Nős, két gyermek édesapja. 

Miután az új miniszter letette miniszteri esküjét, Kiska elnök felszólította őt a pöstyéni CT-ügy kivizsgálására. A köztársasági elnök azt szeretné, ha az új miniszter számára a páciens lenne az első helyen.

Az egészségügy helyzetét a köztársasági elnök Szlovákia egyik legnagyobb problémájának tartja. A egészségügy helyzetére Kiska szerint a páciensek és az egészségügyben dolgozók is panaszkodnak.

Az elnök szerint az is problémát jelent, hogy néhányan az egészségügyből szeretnének meggazdagodni. Az államfő meggyőződése, eljött az idő, hogy komolyan harcolni kell az ilyen jellegű praktikák ellen.

Zvolenská elmondta, ő is bízik a pöstyéni CT ügyének alapos kivizsgálásában. Az exminiszter nem akart beszélni arról, hol folytatja pályafutását.

Viliam Èislák kinevezése után úgy fogalmazott, hogy nem kellett őt győzködni a miniszteri poszt elfogadásáról. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy folytatni kívánja a már megkezdett projekteket.

A pöstyéni CT-vásárlás ügyében nem érez személyes felelősséget, de azt nem tagadta, hogy a Medical Group egyik vezetőjével, Daniel Chovannal együtt járt főiskolára. Ez azonban az új tárcavezető szerint nem jelent semmit, Chovannal ugyanis  - azt állítja -  nem találkozott az utóbbi időben. Egyúttal cáfolta azt is, hogy valaha Pavol Paškával beszélt volna egészségügyi kérdésekről.

Èislák arról sem árult el semmi konkrétumot, mit kíván tenni az ügyben, hogy az elkövetkezőkben ne fordulhassanak elő a pöstyénihez hasonló esetek. Mint mondta, meg akarja várni a vizsgálatok végeredményét, és csak azután dönt arról, hogy szükségesnek tartja-e a törvénymódosítást.

 

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS