Veszélyes kozmetikumok kerülhettek forgalomba

hirek.sk | TASR 2019. május 17., 13:00

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) több veszélyes kozmetikumra hívta fel a figyelmet, amelyeket a Rapex rendszernek jelentettek az olasz, a német, a cseh és a finn ellenőrző szervek.

Az egyik veszélyesnek tartott készítmény Fotó: TASR

Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint nem kizárt, hogy ezek a készítmények Szlovákiában is előfordulnak. Ezek közé tartozik egy tartós arcsminkben található festék, amelyet a gyártó, az olasz Biotek Tangerine permanent makeup név alatt forgalmaz. A listán szerepel a tetoválás során használt World Famous Tattoo Ink festék – márkaneve Bronze Tattoo ink –, valamint az ugyancsak a tetoválásnál használt amerikai gyártmányú Lining Yellow.

A hivatal felhívta a figyelmet néhány olyan kozmetikumra is, amelyet a bőr világosabbá tételére használnak. A Kongói Demokratikus Köztársaságból származó Lightening Beauty Lotion allergiát válthat ki. A veszélyes szerek között vannak Kínából, Spanyolországból származó parfümök, arclemosószerek. A vizsgálat során a Nagy-Britanniában gyártott Face Paint nevű arcfestékben a megengedettnél nagyobb mennyiségű mikroorganizmust mutattak ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS