Veronika Remišová: Aláírásokat gyűjtünk Martina Lubyová leváltásához

hirek.sk | TASR 2019. január 17., 16:12

Az OĽaNO mozgalom aláírásokat gyűjt a képviselőktől egy rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, amelynek egyetlen programpontja a Martina Lubyová iskolaügyi miniszter ellen indított bizalmatlansági indítvány lenne. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője. Az indítványt a tárcán belüli botrányos ügyekkel indokolta.

Fotó: TASR

Az ellenzéki képviselőnő két új ügyre világított rá.

„Lubyová 1,2 millió euró támogatást adott a NEUROPOWER társaságnak, miközben a társaság maga – a szerződés szerint – egyetlen centet sem költ saját forrásból a projektre. A cég 2016-ban jött létre, ezért a számvitelről szóló adatokhoz csak 2017-ből van hozzáférésünk. Abban az évben a cégnek semmilyen tulajdona nem volt, ahogy alkalmazottai sem, csak némi készpénze” – figyelmeztetett Remišová.

A személyes látogatás alapján továbbá azt állítja, hogy a társaságnak postaládája sincs, ahogy cégtáblája sem, mi több, a cégről senki sem hallott a környéken.

Ez a társaság állítólag a mesterséges neurális hálózat felhasználhatóságát vizsgálja a vasúti mozdonyok energiafogyasztásának a megfigyelése területén.

„Ilyen kutatást több egyetem vagy a Szlovák Tudományos Akadémia munkacsoportjai is minden gond nélkül el tudnának végezni. De nekik sokszor azért is harcolniuk kell, hogy 2000 eurót kapjanak valamilyen projektre. Az állam ugyanakkor gond nélkül kifizet 1,2 millió eurót egy olyan magáncégnek, amelyről soha senki nem hallott” – üzente.

A másik gyanús eset a NaviDate nevű céggel kapcsolatos, amelynek az iskolaügyi tárca 770 000 eurós támogatást adott a Passzív optoelektronikus keresőrendszer nevű projektre. Remišová szerint a cég székhelye a tulajdonos családi házában van, aki egyébként sebész.

Úgy tűnik, hogy a miniszter asszony szerint a legjobb ipari kutatásokat épp a családi házakban működő cégek végzik

– állapította meg Remišová azt is hozzátéve, hogy a céget tavaly alapították.

A frakcióvezető szerint a rendszer nem átlátható, és a pénzt csak úgy véletlenszerűen osztja szét. „Nem engedhetjük meg, hogy a kutatások támogatására szánt pénzeket, függetlenül attól, hogy uniós támogatásból vagy az állami költségvetésből származnak-e, ilyen kétes módon osztogassák. Az államnak hatékonyan kell felhasználnia az emberek pénzét, és nem engedhetjük meg, hogy minden nagyobb projekt valamilyen botránnyal kapcsolódjon össze” – tette hozzá.

Az iskolaügyi tárca 30 cég között több mint 33,4 millió euró támogatást osztott szét a kutatás és fejlesztés területén. Olyan pályázók is sikerrel jártak, amelyeknek nem voltak bevételeik, nem foglalkoznak kutatással, lakó- és családi házakban van a székhelyük, és működő honlapjuk sincs. Ugyanakkor nincsenek a közszféra regisztrált partnerei (RPVS) között sem. Gál Gábor igazságügyi miniszter szerint mindenkinek, aki állami támogatásban részesül, regisztrálnia kell az RPVS-ben. Lubyová megerősítette, hogy felszólították az egyes cégeket az RPVS-ben való regisztrációra, és azok utólag eleget tettek a felszólításnak.
0 HOZZÁSZÓLÁS