Vége a kanyarójárványnak, az utolsó esetet márciusban jelentették

hirek.sk | TASR 2019. május 06., 15:09

Vége a kanyarójárványnak a Tőketerebesi járásban – jelentették a tőketerebesi székhelyű Regionális Közegészségügyi Hivatal epidemiológusai. Megerősítették, hogy stabilizálódott a járványügyi helyzet.

Fotó: archívum

Az utolsó két esetet március 18-án jelentették a Tőketerebesi járás területéről. „Ha 21 napig nem diagnosztizálnak újabb beteget az érintett területen, kijelenthetjük, hogy a kanyarójárvány lecsengett. Az inkubációs idő ugyanis 21 nap. Ezúttal ennek az időnek a kétszerese telt el” – informált a Közegészségügyi Hivatal. 2018-ban és 2019-ben összesen 165 kanyarós esetet regisztráltak. A legtöbb megbetegedést Tőketerebesről és Gálszécsről jelentették.

A kanyaró 2018. szeptemberében ütötte fel a fejét, az év végére járványszerű méreteket öltött.

Számos járványellenes intézkedést foganatosítottak az illetékesek. Az epidemiológusok azonnal, hétvégén és ünnepnapokon is jelentettek minden új esetet, mivel a betegség különösen a tavalyi karácsonyi ünnepek során terjedt. Az intézkedések magukban foglalták a veszélyeztetett lakosok beoltására vonatkozó rendeletet, fokozottan odafigyelve az óvodás és az iskolás gyerekekre, valamint az egészségügyi dolgozókra.

Ján Mikas országos tisztiorvos értékelte a helyzetet, egyebek között az egészségügyi dolgozók, az önkormányzatok, a szociális munkások, a városi és az állami rendőrség, a munka-, szociális és családi hivatal, a járási hivatal és az oktatási intézmények együttműködését. Emlékeztetett arra, hogy a kanyaró főként olyan területeken fordult elő, ahol szociálisan hátrányos helyzetű emberek élnek rossz higiéniai körülmények között. „A kanyaró rendkívül fertőző, a beoltatlan gyerekeknél súlyos komplikációkkal járhat. Szerencsére azonban sikerült jól kezelni a helyzetet" - mondta Mikas.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS