2018. november 6., 14:26

Változnak a segélyezés feltételei

Megváltozhatnak a segélyezés elbírálásának a feltételei, emellett növekedhet az anyagi szükséghelyzetben lévő személyeknek nyújtott támogatás és az aktivációs hozzájárulás összege a jövő évtől. A Család-, Szociális és Munkaügyi Minisztérium (MPSVR) javaslatát kedden fogadta el a kormány, 2019. március 1-jétől léphet hatályba.

munkaugyi-miniszterium.jpg
Fotó: TASR
A munkaügyi tárca szerint a változtatások azt a célt szolgálják, hogy ne lehessen olyan könnyen visszaélni a segélyekkel. „A törvényjavaslat fő célja, hogy a megítélt összeggel motiváljuk a családokat, valamint segítsük és védjük a szociálisan hátrányos egyéneket" – magyarázta a tárca. A tervezett öt százalékos emelés az anyagi szükséghelyzetben lévő személyeknek nyújtott támogatáson kívül a védelmi és aktivációs hozzájárulást, valamint a gyermeknevelési támogatást is érintené.

A javaslat kettéválasztaná az aktivációs hozzájárulást: magasabb összeget kapnának azok a személyek, akik legalább a havi minimálbér összegét megkeresik havonta. Megemelkedne a határ is, amely összegig nem számítana bele a közép- vagy főiskolás tanuló keresete a család összbevételébe, a jelenlegi létminimum összegének 1,2-szereséről a létminimum háromszorosára. „Ezzel az a célunk, hogy motiváljuk a fiatalokat, akik javítani szeretnének a saját és a családjuk kedvezőtlen anyagi helyzetén" – magyarázta a tárca.

A törvényjavaslat kibővítené azoknak a személyeknek a kategóriáját, akiknél a segély elbírálásába nem számítódna bele a segély melletti munkavállalás – ilyenek lennének a legalább nyolc hetes terhes nők és az idő előtt nyugdíjazott személyek. A védelmi hozzájárulás feltételei is változnának. „Azt javasoljuk, hogy mind a 25 év alatti gyermekek, mind azok a 25 évnél idősebb fiatalok, akik nappali tagozatos tanulmányokra készülnek, a háztartás tagjaiként legyenek számon tartva, tekintet nélkül arra, hogy fizikailag is egy háztartásban élnek-e a családjukkal" – fejtette ki a tárca.

Az új törvény értelmében nem számítana a háztartás tagjának az a személy, aki a mesterképzés során külföldi tanulmányúton vagy tanulmányi programban vesz részt, és a tanulmányi program szabályainak értelmében az alapvető életfeltételei biztosítva vannak.

A minisztérium azt is javasolja, hogy azok a háztartások, amelyeknek valamelyik tagja vállalkozik, ne legyenek jogosultak a segélyre; ez alól kivételt képeznek azok a természetes személyek, amelyek vállalkozása nem tart egy évnél hosszabb ideje, illetve valamilyen oknál fogva nem lehetséges a vállalkozásukat megszakítani. A segély feltételei abban az esetben is módosulnának, ha a háztartás valamelyik tagja 30 napnál hosszabb ideje tartózkodik külföldön, kivéve, ha külföldön tanul.

A javaslat szerint csökkenne a védelmi és az aktivációs hozzájárulás, ha a segélyt kapó személy nem tartaná be a törvény által előírt feltételeket. „Azt javasoljuk, hogy a segélyt igénylő személy a naptári hónap letelte után legkésőbb három napon belül köteles legyen eljuttatni a hivatalba a ledolgozott órák számát igazoló iratokat" – tette hozzá a tárca.

Annak érdekében, hogy meggyorsítsák az intézkedéseket és a segély kifizetésének a folyamatát, a tárca azt javasolja, hogy még a döntés jogerőre emelkedése előtt vegyenek bele bizonyos változtatásokat a rendeletekbe. Az adminisztrációval járó leterheltség elkerülése érdekében pedig eltörölnék a segély megítélését és növelését igazoló írásos dokumentumok kiállítását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.