2018. december 8., 09:40

Változik az egészségbiztosítási rendszer

Az államfő aláírta az egészségügyi biztosítókról és az egészségügyi ellátásról szóló törvényjavaslatot, így megváltozik az egyes biztosítók közti összegek elosztásának a módszere. Azokra a betegekre, akik ugyanolyan betegségben szenvednek, minden biztosító ugyanakkora összeget fog kapni.

egészségügy_bérek

Az elosztási mechanizmusba egy új tényező is bekerül – a biztosított személyre vonatkozó költségek az előző időszakból (két-három év). Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője szerint ez a módszer külföldön, például Hollandiában már működik és nagyon jól bevált.

A tárca fő célja, hogy az új módszer segítségével hozzávetőlegesen meg tudják állapítani a jövőbeli kiadásokat. Minél jobb a működő rendszer, annál pontosabban meg lehet állapítani a lehetséges kiadások nagyságát.

„Napjainkban, amikor az egészségügyi biztosítók nyilvános forrásokból is dolgoznak, kiemelkedően fontos, hogy a biztosított személyek profiljai ne okozzanak egyenlőtlenséget az egyes biztosítók között"– áll a törvényjavaslatban.

Az elosztási rendszer jelenleg a demográfiai mutatókon, a gyógyszerigényen és az egyes betegekkel járó plusz költségeken alapul. Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez a mutató nem képes pontosan kiszámítani a várható kiadásokat. A tárca ezért el akarja érni, hogy minden biztosító ugyanakkora összeget kapjon az azonos csoportba sorolt személyek után.

A törvényjavaslat a biztosítási díjakra vonatkozó követelések behajtását is rendezi.

A tárca javaslata szerint a követelések behajtását elsősorban az egészségügyi biztosítóknak kellene végezniük, csak másodsorban venné át ezt a feladatot az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS).

A törvénymódosító javaslatot november végén fogadták el a parlamenti képviselők 93 szavazattal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.